Inkräktare på ändalykten

Som ni redan förstått så har jag ett par hatobjekt som jag konfronteras med varje år… 

Fästingen,

den som troligen är orsaken bakom min obeskrivliga värk, ev nervsmärtor, som ibland gör mig smått galen och sömnlös. Som tvingade mig till en hög dos antibiotika med div. icke önskvärda biverkningar mitt i den heta sommaren.

Den lilla vidriga varelsen som liksom går till attack bara jag sticker ut huvudet genom dörren… (Kanske inte riktigt, men det är så det känns just nu…)  

älgfluga 2

Och sen…

den ännu vidrigare varelsen, djävulen…

älgflugan (även kallad älglus, hjortfluga) Fy tusan vilket monster!!

Ett riktigt påträngande och oönskat monster! Kan för mitt liv inte tro att den har någon som helst nytta på vår planet…

Sensommaren, hösten… den så vackra årstiden som ger vår natur, våra skogar, färger i dom vackraste kulörer.

Den ger oss godsaker och guld.

Den ger oss frisk och klar luft.

Den tid på året då jag vill vara ute och vandra, länge och ofta.

Den tiden har liksom blivit saboterad av älgflugornas framfart. 

Att fylla skafferiet och frysen med alla godsaker är ju en lyx.

Att sen kunna kombinera denna lyxen med att få utlopp för all min kreativitet, det är ju extralyx 😉

Skogen, naturen… fylld av vitaminer och antioxidanter. Den friska luften, fri från avgaser… Den underbara karakteristiska doften av skog…

Tror inte det finns mycket som slår just det ❤

Det efterlängtade regnet har fått våra små hattprydda och välkomnade svampar att kika upp ur den tidigare så knastrande och kruttorra marken.

Dom första gyllene gula kantarellerna har plockats och hamnat på tallriken. Inte var dom många men dom räckte till ett höstigt och välsmakande tillbehör till söndagssteken 🙂

Övriga svampar lämnar jag kvar. Dom passar utmärkt till att vara statister i mina bilder.

Dagar då regnet fallit och sen slutat… Dom är ännu vackrare i våra skogar.

Färgerna blir så där skönt tunga, murriga, kraftiga och starka.

Än så länge skiftar träden i gröna och gröngula nyanser.

Ännu dröjer det nog innan trädens löv skiftar i dom mer starka kulörerna.

Men om man riktar blicken nedåt, så ser man sköna gröna nyanser i den numera fuktiga mossan och blåbärsris, som intagit en magisk blålila nyans. 

Och finner man sen en liten myra på promenad…

Då blir jag som paralyserad.. som förhäxad 🙂

Ni skulle bara se mig när jag ligger, kryper, halvstår på alla fyra eller på mina 2 😉 i min jakt på att följa myran och försöka få den på bild 🙂 🙂

Haha, kan inte säga om det är en intressant och spännande syn (upplevelse), men det bjuder jag på 😉 

Myrorna, attans så snabba, dom små rackarna 😉 Men SÅ roliga att fota 🙂

Har man ännu lite mera tur så råkar man på en skalbagge på sin framfart i skogens marker.

Men dom är också rackarns så snabba så det gäller att vara alert på avtryckaren och parera på dess raska promenad. 

Ormbunken är en tacksam växt att fotografera.

Den är ett sånt där fotoobjekt som nästan alltid gör sig bra på bild.

Nu i sensommartider så börjar många av dom skifta i brunt och inta en mer torr och spröd känsla. Oavsett brun eller grön så är dom vackra.

Kombinationen är nästan ännu mer effektfull och vacker.

När jag läser på om ormbunken så finns det ju en mängd olika sorter, arter och varianter. Men jag är ingen expert så jag kallar det helt enkelt bara för ormbunkar.

På ormbunksbladen finner man ofta flugor och spindlar. Precis som myrorna och skalbaggarna är dom spännande att fota.

Många gånger när man fotar så ser man inte dessa små varelser utan det blir liksom en bonus när man sen plockar upp bilden på datorn 🙂

Det finns ju så fantastiskt mycket vackert i vår natur, i våra skogar.

En del växter vissnar, en del sprudlar av nytt och fräscht.

Precis som ormbunken som skiftar och blandar nytt och gammalt finner man små ljust gröna växter som tagit sig upp ur den torra bruna mossan, dekorerad med torra bruna barr som tackat för sig.

Gammalt och nytt, en fantastisk kombo 🙂

Hur var det nu med mina hatobjekt…??

Jag håller just nu på att testa lite olika metoder jag läst om på Google för att undkomma dessa oönskade besökare, inkräktare…

Gällande älgflugorna så har jag läst att, om man ska ut i skogen…

Då ska du undvika att se ut som en älg eller hjort.

Sagt och gjort… Jag klär mig i starkt rosa och lila kläder. Håret sätter jag upp i tight tofs/knut. (Har aldrig sett en cerise-rosa-lila älg med tofs på huvudet… så det kändes 100% säkert)

Sen ska man helst inte lukta som älgen…. Hmmm 😉 Hur luktar dom liksom??

Sagt och gjort… Armar och ben smordes in med kokosolja och kläderna preparerades med ”body mist” a´la Candy Crush.

Fick ju rådet av en kollega i sommar, tillika hundägare, som hört att just kokosolja ska fungera mot fästingar så då tänkte jag slå två flugor i en smäll och mota bort båda mina hatobjekt…

Så när jag stod där redo, nästintill självlysande i rosa mundering, doftandes som en 80-talets brud på väg ner på stranden insmord med Hawaiian Tropic… DÅ kändes allt hoppfullt!! 

Jaha, och hur gick det då??

Nej, det gick inget vidare.

En älgfluga motade maken bort som satt sig på ryggen. En annan älgfluga satt framtill på tröjan och den lyckades jag också mota bort innan den gick till attack…

Den tredje hade hittat in bakom hårburret och krypit upp en bit… Det monstret blev jag varse om när det killade i nacken!! Brrr…

Fästingarna då?? Jo tack, två stycken har jag plockat bort på låret i sommar. Det var innan jag utförde mina tester. Den tredje…

…den fick avsluta sitt liv i fredags i vårt badrum. Det var när jag stod i duschen innan jobbet som jag blev uppmärksam på något nytillkommet på ena skinkan…

Och vad satt väl där då??

om inte en fästing!!

Att den valt just den platsen var rätt åt den.

Kan inte vara den mest angenäma platsen att boa in sig på 😉 så det var rätt åt den.

Men jag vill inte ha oönskade inkräktare på dom kroppsdelarna och för den delen, inte någon annanstans heller…!!!

HUR den kommit dit och när,

har jag ingen aning om eftersom skogen besökte jag i onsdags och i fredags höll jag mig bara på tomten och inomhus.

Nu hade jag inte smort in dom regionerna med kokosolja heller eftersom jag inte exponerar dom när jag är i skogen (Om inte nöden tvingar mig till det men så var icke fallet i onsdags…)…

Kanske har den glidit uppåt på mina kokosoljade ben men det är inte troligt eftersom jag duschat bort oljan innan fredag och den hade av storleken att döma, nyligen parkerat sig och satt sig till ro under fredagen.

Eller så har den helt enkelt legat på lurpass i min trädgård och bara väntat på sitt byte…

Hur som helst ska jag testa kokosoljan igen. Behöver lite mer kött på benen innan jag kan utvärdera den metoden.

Gällande färgen på kläderna är jag övertygad om att det inte spelar det minsta roll, men vem vet…

Älgflugan kanske rent utav är färgblind?! Gällande luktsinnet så får jag lov att återkomma…

Så mina kära vänner.

Passerar ni något område i skogen som ni förnimmer er en doft av sol och bad a´la 80-tal…

så då kan det mycket väl vara jag som nyligen passerat 😉

Kram och Hej, från lilla mig ❤

Pst… bilderna på mina hatobjekt är lånade från Google. Klicka på bilden så kommer ni till dess ursprung.

26 svar till “Inkräktare på ändalykten”

 1. Underbara bilder, ord och reflektioner. Trots fästingar och älgflugor verkat sommaren ha varit en riktig höjdare, vilket syns i dina bilder. Mycket fint och njutbart, tack för titten, återigen!

  Gillad av 1 person

  1. Tusen tusen tack för dina fina ord. Jag har verkligen fastnat för dom här ”nygamla” objektiven där jag kan vara kreativ och leka fram bilder. Det är som att kliva in i en ny värld. Har svårt att plocka bort dom och byta till nåt annat så dom får nog hänga på ett tag till. Hösten kommer ju snart och alla dess färger! Tack 🙂

   Gilla

 2. Så vackra foton! Kan drömma mig bort länge i en del av dem 🙂
  Älgflugan har jag klarat mig från, den kanske inte gillar mig? Fästingar däremot… ett otyg är vad de är. Har också hört att kokosolja ska fungera men den hamnar oftast i håret på mig i stället, borde kanske prova någon gång när jag ska ut i naturen också 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Tusen tusen tack för fina ord. Superkul att du gillar mina bilder. Kokosolja i håret… Är det nåt du rekommenderar? Kanske ska gardera mig nästa gång och ta det i håret också 🙂 Superkul att du kikar in här hos mig på bloggen. Det värmer och uppskattas mycket. Tack tack! Ska alldeles strax kika in hos dig också 🙂

   Gillad av 1 person

   1. Du fotar fantastiskt vackra bilder, drömska skulle jag vilja kalla dem!
    Kokosolja i håret är finfint, håret blir mjukt och inte så ”frissigt”. Sen om det fungerar mot fästingar också, ja då är det en klar vinst!

    Gillad av 1 person

 3. Å vad jag skrattade när jag läste inlägget! Jag håller fullständigt med dig, jag hatar fästingar, mygg, myror och många andra små kryp. Men du har fått till det med bilderna i alla fall! Många fina och välgjorda bilder!

  Gillad av 1 person

  1. Tusen tack Carina för fina ord. Maken blir ibland riktigt trött på mig och min hysteri för våra monster men oftast kan man skratta åt det så där i efterhand. Men när man känner hur det kryper i nacken och älgflugorna hänger i håret som om det vore lianer… Då kan man verkligen hålla sig för skratt… Måtte jag snart komma på nåt supermedel eller metod som ger mig njutbara stunder i höstens vackra natur.

   Gilla

 4. Helt fantastiska bilder!! Vår natur är fantastisk och du kan konsten att visa upp den på bästa sätt! Och kan bara hålla med om både fästingen och älgflugan, de är vidriga!!! Är mycket i skogen eftersom jag har häst och de anfaller både mig och hästen…
  Låter jättejobbigt med nervsmärtorna. Har en son som lider av det så förstår vad du pratar om.
  Tack för alla kommentarer hos mig. Island var ett spännande land. Har ett par inlägg kvar att göra därifrån.

  Gillad av 1 person

  1. Tusen tack Mia! Det är en fröjd att se alla dina fina bilder från det spännande landet, Island. Ser fram emot fortsättningen. Tack för titten hos mig 🙂

   Gilla

 5. Du kan verkligen din kamera, bilderna är makalöst vackra. Så drömska och fina, rena konstverken allihop. Men usch för att få fästingbett! Läskigt att de letar sig in under kläderna och biter sig fast. Älgflugor har jag inte sett i år, men så har jag inte varit särskilt mycket i skogen heller, det blir nog mer när jag kommer igång litet mer med ridningen. Värk som gör att du inte kan sova låter fruktansvärt. Får du inga klara svar från läkarna vad det kan bero på? Hoppas verkligen att det ordnar sig. Kram!

  Gillad av 1 person

  1. Tusen tack Annette för fina ord. Dina ord värmer mitt hjärta. Du kan skatta dig lycklig som sluppit älgflugorna men håll utkik om du kommer igång med ridningen och tar dig ut i skogen. Nu har jag vid två tillfällen plockat bort älgflugor som klängt sig fast i fläsket kring magen. Det är så vidrigt. Efter helgens attack känns det som att jag snart ger upp höstens skogsutflykter. Möjligen tar jag mig ut i skogen bredvid oss för där har det inte varit lika mycket som i stugan. Skogen är ju så vacker på hösten. Vad gäller värken ska jag till läkaren igen i slutet på veckan och då hoppas jag dom går vidare med utredningar. Tack för omtanken. Kram!

   Gilla

 6. Tur att du visar så många vackra foton från din trollska sagovärld så att jag nästan glömmer de där småkrypen. Men vad gör du då? Återkommer att berätta om dem! Lika äcklad som jag är av krypen, lika gott skrattade jag åt din 80-talsutstyrsel. Om inte annat så såg eventuella älgjägare dig!

  Men ärligt talat, har du gått till botten och fått ordentlig hjälp med din förmodade borrelia? Jag vet att svenska läkare inte tror på dem som blivit riktigt, i stort sett kroniskt, sjuka, utan anser att en normalare dos antibiotika ska räcka. Min bror drabbades av TBE för nio år sedan och han blir aldrig densamme igen, dessutom drabbades han av flera följdsjukdomar och har nu en pacemaker som håller igång hans hjärta. Vid ett tillfälle för ungefär ett år sedan fick han en rejäl dos antibiotika igen, jag minns inte varför just nu, men efter den försvann flera nyare problem som han känt. Då sa läkaren att han förmodligen haft borrelia som motats bort av medicineringen.

  Vaccinerad mot TBE tar jag för givet att du är ❤

  Till sist är jag otroligt glad över att jag aldrig träffat på en älgfluga. Måtte jag slippa!

  Kramar ❤

  Gillad av 1 person

  1. Tusen tack för fin respons och omtanke ❤ Var evigt tacksam om du slipper stöta på älgflugorna. Dom är hemska!!! Jag har snart gett upp den här hösten. Åtminstone vid torpet. Där kryllar det av älgflugor. Här hemma verkar det vara lite lugnare, än så länge.
   Så ledsamt att höra om din bror. Har förstått och fått erfara det här med borrelia och utebliven behandling. Jag testade ju positivt redan 2011 med neurologen tyckte inte att jag behövde någon behandling, trots en massa symptom. 2015 likaså… när jag sökte igen. Nu i början på sommaren ringde min fam.läkare mig en fredag kväll innan jag skulle till jobbet och gav mig en stor dos antibiotika (som jag dessvärre fick otäcka biverkningar av) och sen ringde han 2 veckor senare för att höra hur det gått. Nu ska jag tillbaka till honom på fredag och hoppas han går vidare och kollar om det är borrelian/neuroborrelios som orsakar mina besvär eller om det är nåt annat. Och skäms gör jag när jag erkänner att jag inte tagit TBE-vaccinet. Hade bokat in mig nu i somras men fick, som jag skrev, otäcka biverkningar som gjorde att jag inte ville ta vaccinet och sen när vi skulle besöka vaccinationsbussen, ja då var vaccinet slut så gott som i hela landet. Men kommer boka in mig nu efter mitt läkarbesök. Har ju insett att jag måste ta vaccinet eftersom jag får så många fästingar som sätter sig fast.
   Tusen tack igen för omtanke. Kram ❤

   Gilla

 7. Det är en fröjd att komma hit och titta på dina bilder, som att gå på vernissage! Den ena bilden vackrare än den andra och så en berättelse till, toppen! Helt underbara bilder från din närkamp med naturen.

  Och så dessa marodörer. Håller helt med om att de inte har något som helst existensberättigande. Jag fick neuroborrelios för några år sedan och året innan ”vanlig” borrelia. Älgflugorna kände jag inte till tidigare, men nu finns de även hos oss – och jag hatar dem! Har haft en som satt som berg fastklamrad i nacken och en på huvudet och vill verkligen inte ha fler av dessa otäckingar! Men hade inte du nåt slags hatt med nät? Förra hösten gick jag med huva på hela tiden i skogen och höll på att svettas ihjäl. Blä, säger jag bara. Om din fästing på skinkan: Finns de i skogen så finns de säkert hos er på tomten också.

  Gillad av 1 person

  1. Tusen och tusen tack för finaste orden. Det är så enormt betydelsefullt att få respons på det man gör. Det betyder hur mycket som helst.
   Jag har använt min hatt med nät men lik förbaskat tar dom sig in och kryper ner innanför kläderna. Nu har jag plockat bort 2 stycken som klamrade sig fast på magfläsket… Tvi och usch! Vad gäller borrelian så pratade läkaren också om att det ev kunde vara neuroborrelios. Ska tillbaka till läkaren i slutet på veckan och hoppas på vidare utredning. Hur länge hade du symptom? Det är så ofantligt trist med dessa monster. Tänk så mycket dom förstör för oss som vill ut i naturen under den vackra hösten. Jag är tveksam om jag kommer ta mig ut igen. Tveksamt om jag går ut i skogen vid torpet nåt mer den här hösten. Kanske tar jag en liten runda här hemma, men vi får se. Känns som att det inte är riktigt lika mycket älgflugor här hemma i skogen. Nu ska det regna en del så då får det bli inomhuspyssel istället 🙂 Det är ju inte så tokigt det heller.

   Gilla

   1. Jag ryser när jag läser. De förstör mycket. Innan vi åkte hem från torpet. för tre veckor sedan såg jag inte till några älgflugor. Vi kommer att vara där igen i oktober när vi får renoverat här i stan och då befarar jag att de är på plats. Usch och fy! Jag minns inte hur länge jag hade symptom efter neuroborreliosen, men kommer ihåg att jag var så lättad när vissa symptom klingade av. Jag har ju fibro också så det är svårt att veta vad som är vad.

    Gillad av 1 person

Tack för att du hälsar på och lämnar ett ord eller 2 :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: