Husmorspoäng de lux

Genom åren har jag nog ändå, när jag tänker tillbaka… varit rätt så huslig av mig.

Dock känns det som att jag haft en svacka dom senaste åren. Kanske är dom senaste åren fler än jag minns…

Oftast har det husliga, den senaste tiden inträffat i samband med kalas eller liknande…

Hur som haver så får jag tack och lov, mina dagar lite oftare nu för tiden 😉 Dagar då jag känner mig så där extra pysslig, extra husmoderlig.

Känslan efter en sån där ”husmoderlig” dag är ju oftast glädje, lycka, tillfredsställelse 🙂

MEN… ska jag vara helt ärlig så är dessa dagar, stunder… inte enbart enkla och roliga. Speciellt inte för min omgivning 😉

Jag har alltid, under alla mina levnadsår, så länge jag kan minnas… haft ett inre krav på att alltid vara perfekt i det jag gör.

Att mina slutresultat sen inte blir som på bilden i receptet eller i mitt huvud… kan göra mig skvatt galen, skitirriterad och inte en särskilt kul prick att vistas nära,

just då 😉

Igår fick jag en sån där skön känsla av energi och skaparlusta. En sån där dag jag skulle vilja ha lite oftare bara… om än att det blivit bättre mot förut.

En sån där dag när pluspoängen stiger och jag känner mig tillfreds.

Ni, som liksom jag, är slav under den där ”att-göra-listan” vet den där känslan som infinner sig när man får dra det där sköna strecket över det man fått uträttat, avklarat 🙂 ,

eller som jag då har… små rutor framför mina ”att-göra-grejer” som jag sen får ”bocka i” och i samma stund, fyllas av en ljuv känsla inombords. NI som är som mig… NI vet hur det känns 🙂 ❤ 🙂

Igår fylldes köket av härligt fruktiga och bärfyllda dofter när bänken fylldes av äppelkakor, äppelmos och svartvinbärssaft.

Dofterna, att det är hemmagjort och den tillfredsställelse det ger, tror jag gör att det smakar så där extra gott, extra lyxigt.

Nu var äldsta sonen spekulant på äppelmoset och några äppelkakor så idag blev det en ny laddning av äppelmos 🙂 som när det svalnat får hamna i frysen.

En klick hemmagjord äppelmos till skinksteken eller på havregrynsgröten… DET är lyx.

Äppelmoset gjorde jag på Transparent Blanche, en sort som dessvärre mörknar snabbt men med lite citronsyra utblandat i vattnet får moset att bli så där ljust gult och vackert.

Nu är jag inte 100 på om äpplena jag har i min trädgård är just den sorten men rätt säker är jag nog ändå…

När jag växte upp och hälsade på mormor så minns jag att man kallade det för Glasäpple.

Dagen igår, var en skönt lyckad dag.

Det mesta gick bra och bakverken blev riktigt fina och goda. Moset smarrigt och lagom sött med lite inslag av syra, precis som jag vill ha det.

Saften blev kanske lite geléig men ingen större fara på taket. Den föll i smak hos familjen.

Nu var jag ensam hemma när allt tillreddes men igår hade det nog varit helt okej att vara i min närhet 😉 …

Om ni orkat läsa ända hit så kanske ni funderar varför jag skriver om äppelkakor, mos och saft men visar bilder från naturen vi har runt hörnet…

Nu är jag liksom ingen mat- och bakfotograf, så därför blir det istället bilder från mina senaste rundor i vår vackra skog, belägen 5 minuter från vår dörr.

Under min lediga vecka, som dessvärre tar slut idag… har jag gjort många besök i vår närliggande natur.

På kamerahuset har jag varvat mellan rariteter som Pentaconobjektiv och Heliosobjektiv men med i ryggsäcken har jag haft mitt andra kamerahus laddat med mitt 100-400 mm objektiv utifall att.

Jag har liksom helgarderat mig om jag skulle ha lyckan att möta något fyrbent och stort eller få syn på något vackert i träden. 

Något fyrbent och stort har jag inte mött men en urgullig liten Gärdsmyg (inte 100 på gärdsmyg dock) fick jag äran att möta en vacker sensommardag.

Inte heller fyrbent men med två vackra spiror som den stolt visar upp i den vackra förmiddagssolen.

Hade förstås önskat att den ville posera lite mer synlig men man kan inte få allt. Och något artporträtt är jag inte heller ute efter så jag får vara nöjd ändå.

Omgivningen är ju magiskt vacker i solens varma sken. 

Kraven jag har i det jag gör speglar ju förstås av sig även när jag fotar. Kanske inte just i fotoögonblicket men väl när jag granskar bilderna hemma på datorn.

Visst är jag nöjd över många bilder och visar gärna upp dom här på bloggen och på Instagram. Men steget till att gå vidare med att vara med på en utställning till exempel… Den är vissa dagar långt borta, ibland lite närmare själva tanken.

Har en tanke just nu på att söka till en kommande utställning men ju mer jag kollar på mina bilder och vad andra fotograferar så får jag en dålig känsla.

Visst kan man ansöka. Kan ju bara få ett Ja eller ett Nej. Men det är vid dom här tillfällena som jag tvivlar så mycket på mig själv.  Tanken är inte släppt helt, inte ännu…

Att vi går mot mörkare tider märks väldigt tydligt.

Som nattarbetare märker man av det lite extra. Vi har ju liksom koll på solen uppgång på morgnarna, ett tag till åtminstone. Ända tills den tiden passerar vår natti-natti-tid. Sen missar vi den tiden…

Förhoppningsvis ligger vi då på kudden och intar vår Törnrosasömn. 

Vi går mot den tiden där vi får ha lite mer innemys med tända ljus och höstfärger, varma plädar, ulltofflor på fötterna och gott varmt i muggen.

OCH en sak ska åtminstone jag påminna mig själv om…

Det slog mig när jag klev ut ur duschen häromdagen…

Hur jag liksom stod där och huttrade med en tanke som kom över mig… att jag hatar att frysa.

Då tvingade jag mig att tänka tillbaka på den heta sommaren när den där duschen knappt svalkade alls och hur svetten attackerade kort därefter.

DEN känslan ska jag påminna mig om när jag får annat i tanken 😉

Hur går det då med mina hatobjekt…

Lite uppdatering på fronten kommer här:

  • Älgflugan är definitivt färgblind! Det kunde jag konstatera en dag när jag var ute i skogen iklädd knallrosa mundering och trots min färgstarka uppenbarelse så landade en älgfluga på min skrikrosa fleecetröja. Denna dag hade jag inga konstgjorda dofter på mig utan var helt naturell.
  • Under mitt nästa besök i naturen intog jag mig ett mer älglikt utseende i form av bruna/svarta fritidsbyxor och brun fleecetröja. Doften denna dag var av typen ”lukten efter en dag fylld av städning och spring i trappor”. Ja, då kan ni ju bara ana hur jag doftade 😉 Älgflugan undvek mig helt och hållet trots att jag rörde mig i exakt samma skog, på nästan samma plats. Kanske känner den av dofter ändå… eller var det bara rent flax 😉 DOCK blev jag inte av med fästingen som tydligen skiter totalt i min svettlukt!! Plockade bort ännu en fästing som parkerat sig mitt på det högra låret… 
  • Nästa besök blev också av typen ”Sussi klädd som älg”… Samma brun/svarta fritidsbyxor som tidigare och med en ljusgrå spräcklig fleecetröja. Ben och armar, liksom hårtopparna insmorda i kokosolja. Rörde mig även denna gången i samma skog på ungefär samma plats. Jag slapp alla oönskade besökare!! YES!! Kanske har jag kommit på nåt… eller så är det bara slumpen 😉 Tror kanske mer på det sistnämnda. Har även testat Body Mist a´la Candy Crush igen vilket fungerade, det också.

Tilläggas ska att jag denna vecka även plockat fram min nätbeklädda mygghatt, för det är just den där känslan när älgflugan landar i nacken och kvick som blixten slinker in i håret som är den allra värsta. Brrr… Har hört det välkända ljudet vid något tillfälle men kunde inte hitta någon älgfluga på hatten som jag kollade x flera. Och luskammen går varm här hemma. Den plockar jag fram efter varje besök i skogen. 

Vad gäller mina besvär så är dom inte ett dugg bättre. Snarare tvärtom. Men inom snar framtid väntar ännu ett läkarbesök och hopp om bättring (innan jag blir tokig)…

Något annat kul och spännande jag upptäckt under mina senaste besök i skogen är lusten att leka med färger, mönster, motiv och rörelse i mina bilder.

Kände mig nästan fanatisk där jag for fram i skogen med kamerahuset framför näsan. Långt bort från min omgivning. Totalt uppslukad av skogens inre värld. 

Efter alla underbara, ljuvliga stunder i skogen borde jag vara mätt på skogsdoft och höstlik natur men Nope!, så är icke fallet hos mig. Kanske borde jag vara det efter hatobjektsattackerna…

Nej, faktiskt inte. Kanske är jag lite knäpp trots allt 😉

Håller tummarna att helgen bjuder på fotovänligt väder för då ska skogens undre värld vid stugan utforskas av mig och min kamera.

Men först väntas några nätters jobb med goa kollegor ❤

Tänkte avsluta med en bild på vårt fina rum där jag nu haft äran att bocka av ännu en ruta på min ”att-göra-lista”…

Vårt fina rum har fått en liten touch av höst och tavelväggen är äntligen på plats.

Tavelväggen som är ett potpurri av mina och makens bilder (förutom tavlan från IKEA), konverterade till svartvitt. Och vi är så nöjda ❤

Tills nästa gång…

Kram och Hej från lilla mig ❤

22 svar till “Husmorspoäng de lux”

  1. Så härliga foton (som vanligt, du är fantastiskt duktig) och så flitig du har varit! Önskar jag hade lite av den energin men du kanske vill ha den i fred 🙂
    Du måste prova fler gånger med kokosoljan, jag blev rysligt nyfiken om den alls fungerar eller att det – som du är inne på – var en ren slump!

    Gillad av 1 person

    1. Men Åh tusen tusen tack för fina peppande ord. Får jag en massa överskott på energi kan jag gärna dela med mig 😉 Men just nu är jag rädd om den när den väl kommer på besök 🙂
      Jag testar absolut kokosoljan flera gånger. Den får följa med till stugan till helgen för där vet jag att det finns massor av allehanda hatobjekt… Återkommer med resultat.
      Tusen tack för titten hos mig!

      Gillad av 1 person

  2. Susanne om du vill ställa ut påsk 2019 skicka mig PM på FB. Jag arrangerar utställning på jobbet, du kan få en trygg plats i en källarskrubb. 😉 Men seriöst jag skulle älska om du kom! Vi har fina lokaler bla i huset som du var på vår fest i. Mvh Anette

    Gillad av 1 person

    1. Tusen tusen tack för fina ord. Låter väldigt spännande det du skriver om. Skickar ett PM 🙂 Skrubben låter som nåt som skulle passa mig 😉 Hörs på fb.

      Gilla

  3. Såklart du ska ställa ut! Dina bilder är fantastiska!! Och jättefint hemma med tavelväggarna. Vi hade mycket foton på väggarna i huset men sen vi flyttade till lägenhet har vi inte satt upp så mycket än. Ville bo in oss först. Men snart dags. Kommer också bli en stor inköpt tavla och sen foton.
    Så mycket gott man kan göra av alla äpplen. Ska åka till en vän och plocka men har för ont i ryggen för det just nu.
    Ha en fin helg!

    Gillad av 1 person

    1. Åh vad glad jag blir av dina ord. Blir så varm i hjärtat <3. Kul att du gillar fotoväggen. Vi känner oss riktigt nöjda. Börjar vi tröttna går det ju enkelt att byta ut en bild. Visst är det så som du skriver, att man vill bo in sig lite innan man sätter upp tavlor och foton. Det tror jag är en bra sak att göra. Lycka till 🙂 Trevlig helg.

      Gilla

  4. Åh Susanne, vilka underbara bilder och tillsammans med din alltid lika målande text, har jag njutit en stund nu på morgonen. Du skriver om en eventuell utställning och jag förstår dina funderingar och dubier. Alla är ju ”fotografer” idag och alla skall ha utställning så fort de har knåpat ihop något.
    Men DU SUSANNE…du om någon borde faktiskt ha en egen utställning!! Det är inte ofta jag uppmuntrar till det, men du är väldigt duktig, har en fantastisk känsla och ett seende öga…tveka inte!
    Men, vad läser jag här? en hatobjektsattack? Detta har jag totalt missat och inte kan jag förstå det heller???
    Vem vill skicka sådant till dig, helt obegripligt, men det är väl så livet är…man förstår ingenting förrän det händer?!
    Hursomhelst Susanne, jag hoppas att det är borta nu!
    Ha det gott och fortsätt ta vara på det vackra i naturen!
    En liten hälsning från Balkan…always on the road…
    Gertie

    Gillad av 1 person

    1. Du är för go Gertie 🙂 Du anar inte hur mycket dina ord betyder och peppar mig i det jag gör ❤
      Jag har bestämt mig för att skicka in några bilder för att se om dom är intresserade av att ha mig med och det jag gör. Passar det inte så är det så. Jag har fått erbjudande om att vara med på en annan plats och det tänker jag nappa på. Jag vet att det kommer bli med stor portion ångest men tänker köra ändå. Vad gäller mina hatobjekt så gäller det inkräktarna fästing och älgfluga… Och efter helgens vistelse i skogen, mitt senaste besök… så ger jag nog snart upp. Åtminstone i skogen vid torpet. Jag har snart provat allt och inget hjälper. Dom kryper in på bara kroppen och traskar omkring bland valkarna på magen… Brrr fy tusan så äckligt det är. Ska göra ett litet försök hemma i våra skogar och se om det går bättre.
      Kan tänka mig att du slipper alla dessa monster på dina resor. Det ser så otroligt härligt ut. Blir så imponerad och inspirerad. Det är en fröjd att få ”hänga med”. Ha en fortsatt härlig resa.

      Gilla

  5. Hej Susanne 🙂
    tusen tack för dina fina kommentarer 🙂 Är inte så ofta i den virtuella verkligheten… och missar några händelser 😦
    Din blogg är inspirerande och alltid varit… Älskar dina bilder och ditt sätt att fotografera, väldigt romantiskt men ändå starkt och tilltalande. Inspirerande bilder! Njuter!
    Känner igen mig i dina beskrivningar… 😉 Livet…. Önskar dig en superfin sensommar och många fina fototillfällen!
    Halina

    Gillad av 1 person

  6. Klart att du ska ställa ut – du vet ju vad jag alltid tycker om dina foton!
    Men sedan kanske du ska fundera på att bli matfotograf istället, så slipper du alla otäcka kryp ute i naturen 😉 Och STRUNTA i hur saker ser ut på bilder och i recept, skapa din egna bild istället – precis som i skogen!
    Fast du kan också åka till Enköping och fotografera i Drömparken, skapad av Piet Oudolf. Där finns inte heller några kryp. Och den är nästan lika vacker som hans egna trädgård, men mindre.
    En resa till Giethoorn rekommenderar jag. Kan tänka mig att där är magiskt om hösten!

    Kram på dig ❤

    Gillad av 1 person

    1. Tack så hjärtligt för fina ord och pepp 🙂 Och tack för tipset om trädgården. Ska absolut söka på Google och ta mig ett besök där. Har ju inte särskilt långt till Enköping. Ja du… när man blir attackerad av alla dessa vidriga kryp så börjar man verkligen fundera om man ska byta fotomotiv… Men naturen är ju min melodi 🙂 Oftast!;)
      Ska även notera den där staden/byn Giethoorn. Såg ju så himla mysigt ut. Tack för härliga tips 🙂
      Kram på dig ❤

      Gilla

  7. Jösses, du fotograferar inte bara….du bakar och grejar i köket också!!! Imponerande!
    Jag gör varken det ena eller det andra!
    Ja, vi som jobbar natt märker tyvärr tydligt att det blir mörkare ….älskar ju ljuset på nätterna under sommaren, nu dröjer det innan det blir ljust på mornarna…suck! Men det är bara att bita ihop…och mysa med tända ljus istället!
    Så du ska också jobba i helgen? Jag med! HA en bra helg! Kram

    Gillad av 1 person

    1. Tusen tack för titten! Men Jösses, du ligger ju inte på latsidan direkt. Önskar jag kom iväg för att motionera och träna som du gör. Jag ska först få ordning på mina krämpor och sen försöka hitta något som passar mig. Får hålla till godo ett tag till med fotopromenader. Men det är inte illa det heller. Det kan ibland bli värsta gympapasset 😉
      Tyvärr tog dom bort det där roliga danspasset jag gick på på Friskis men ska nog prova nåt annat framöver, när jag blir bättre. Ha en bra jobbhelg! Kram

      Gilla

  8. Jag blir så glad av att läsa dina texter och se dina fina bilder! Jag tror jag ska försöka skaffa den där parfymen så jag slipper fästingar, ett otyg! Gillar känslan i dina bilder, lite romantisk. Härligt varma färger.

    Gillad av 1 person

    1. Tusen tusen tack Carina för fina ord och titt hos mig. Jag har pratat med maken och vi kommer nog att besöka Höga kusten under vår resa till Finland. Den blir ju inte av förrän nästa höst när vår björnresa går av stapeln men att planera en resa är minst lika spännande som att vara på väg. Vi var ju i Rovdjursland i Finland vid midsommar i år. Den resan har jag skrivit om tidigare här på bloggen. Det var så fantastiskt. Kan varmt rekommendera ett besök hos björnarna. Om du inte redan läst det inlägget kan jag varmt rekommendera det om du har tid och lust 🙂 Må så gott.

      Gilla

      1. Då har ni nått att se fram emot! Jag har läst ditt inlägg om Finland. Ett ställe jag har kvar på min bucketlist att göra. Nån gång ska jag dit! Nästa år har jag lunnefåglar i Norge att se fram emot.

        Gillad av 1 person

Tack för att du hälsar på och lämnar ett ord eller 2 :)