2018

Tittar ut genom mitt fönster i rummet där jag nu sitter för att sammanfatta året som snart passerat.

2018

Termometern pendlar kring nollan och i ögonvrån ser jag hur snön, som så fint täckt dom vilande trädgrenarna, faller till marken. Önskar så att det skulle stanna kvar och lysa upp vår mörka årstid. Säga vad man vill om vinter och jul men det finns inte så mycket som är vackrare denna årstid än när träden, växterna och marken täcks av bomullsliknande ljuvligt vit vinterklädsel ❤ Jo, det förstås…

får man önska så ska himlen också vara så där vackert blå, termometern ska stanna på typ -2 och ute ska det vara vindstilla… 😉 I handen ska jag ha en kopp fylld av varmt och gott kaffe och i sinnet ska det vara frid ❤ 

Nog om önskningar… Nu ska jag testa minnet för en stund och lägga undan all julstress.

JANUARI

Årets första dag tillbringade vi ovan molnen.

En annan typ av vit bomullsliknande klädsel 😉 låg under oss i många timmar under vår hemresa från Phu Quoc. En vietnamesisk ö där vi befann oss under jul och nyår. En plats som fascinerade oss på många sätt. En resa att ha i sitt minne med många, kanske lite udda upplevelser. Tveksamt om jag kommer att återvända till just den platsen igen… Men oerhört tacksam att jag varit just där ❤  (Läs inlägg) (Läs inlägg) (Läs inlägg)

Dagen efter hemkomst var mindre rolig… Den dagen tillbringade jag på akutmottagningen. Tack och lov kunde man utesluta något allvarligt. Tacksam att jag ändå tog mig dit för det ska mycket till innan jag uppsöker sjukvården. 

FEBRUARI

Vintern och kylan tog ett krafttag över vårt avlånga land.

Maken och jag tog många vintriga fotopromenader både hemma och vid vårt fina torp. Ett besök i ett något snöfattigare men kallt Göteborg hos dottern hann vi också med. Ville ju så gärna hinna träffa henne och hennes sambo innan deras backpackerresa skulle gå av stapeln. 

Fotot ovan som får representera Februari är taget strax utanför Karlskoga och alldeles i närheten av torpet.

MARS

Vintern hängde envist kvar i början på månaden och i trädgården hade vi celebert besök 🙂

Ett besök vid torpet blev ett snopet besök där snömassorna tagit över och gjort vägen oframkomlig så det blev en t.o.r-resa samma dag.

Dottern for iväg till varmare breddgrader och min yngsta lilla grabb blev plötsligt myndig. Vad hände liksom?? Min lilla grabb… Nu 190 cm hög, skostorlek 46-47 och fyllda 18 år 🙂 ❤ 

Vi började så småningom känna oss mer och mer hemmastadda i vårt nya hem. Var sak på sin plats och några rum fick nytt utseende. Sakteliga började vintern till slut ge vika och man kunde ana våren ❤

APRIL

Som så ofta så när det väl sker, så sker det så fort…

Från full vinter till en vackert färgglad och blomstrande natur i ett nafs…

och maken och jag började umgås allt som oftast, liggande på marken, i havet av vårblommor, med varsin kamera framför näsan. 

Underbara vår!!!

Besöken vid torpet blev av liksom flera fotopromenader. En utflykt till Sevedskvarn hanns också med. Älskar fotoutflykter ❤ (Läs inlägg)

MAJ

Underbara Maj, en av årets vackraste månader. Och fotoutflykterna ökade i antal vilket jag blir påmind av när jag bläddrar tillbaka i fotoarkiven…

-Sågdammen utanför Skultuna och bäverskådning. Alltid lika uppskattat 🙂 En plats vi besöker lite då och då.

– En ny plats för oss, Ormdalens Naturreservat i Skinnskatteberg, blev en spännande utflykt där myrorna inte kändes lika uppskattade som dom brukar… 

– Trädgårdsföreningen i Göteborg och folkvimlet under Göteborgsvarvet där maken deltog för första gången.

Till familjen kom det två nya spännande ägodelar… En Pentacon och en Carl Zeiss ❤  och en ny spännande värld gjorde entré 🙂

– Sista kvällen och natten i Maj tillbringades i framsätet i bilen på parkeringen vid Knuthöjdsmossens Naturreservat i Hällefors… Äventyr på ålderns höst 😉 (Läs inlägg)

JUNI

Oj oj… vart ska man börja??

Får nog ta det från början ändå 🙂

Efter ett par timmars sömn i bilen gav vi oss ut i ett magisk Knuthöjdsmossen och tillbringade första dagen i Juni på denna så vackra och fascinerande plats. Dimma, sjörök, stillhet… som under morgontimmen byttes ut mot fågelkvitter och efterlängtat besök av Smålommen. Vad mer kan man önska när man besöker denna magiska plats 🙂 (Läs inlägg)

Onsdagen innan Midsommar kom så dagen vi väntat på… Resan med Rovdjursland tog sin början och de dagar som sen följde blev en upplevelse vi aldrig kommer glömma. Så många känslor, så många möten, så många ögonblick. Nya vänner, nya upplevelser. Kan egentligen bara sammanfatta veckan med ett WOW kantat av en massa kärlek ❤ !!! Och om allt klaffar så kommer det bli en repris. Samma plats men en annan tid ❤ (Läs inlägg)

Om Juni månad började lite kylslaget så var avslutningen något helt annat…

JULI

Sa till mig själv en dag i Juli, när jag stod och svalkade av mig i duschen, att när jag fryser som mest i vinter ska jag inte säga ett ljud… Jag älskar verkligen sol och värme och det låter kanske hemskt att säga det, men ibland blev det faktiskt lite väl mycket av hetta och svett…

Och det planerade trädgårdsarbetet fick stå tillbaka. Orken gick till att klara dagen och leta skugga och svalka. I arkiven kan jag se att bilderna mestadels är hemifrån trädgården. Några fotoutflykter blev det ändå av men dom var alla i våra närområden förutom en dag då vi tog med barnen till torpet. 

I mitten av månaden kallade jobbet på mig igen och vardagen var ett faktum. Men värmen bestod och nätterna på jobbet blev svettiga. Och in i familjen kom ännu en ny liten pryl… Ett Helios-objektiv och vår lilla samling av nygamla objektiv fylls så sakteliga på. 

AUGUSTI

Besöken i den undre världen tog sin fart igen. Nej då… Nu syftar jag inte på den värld ni kanske tänker på när man pratar om ”den undre världen”… Jag syftar på den helt lagliga, vänliga, spännande, stora, lilla, världen vi har i vår natur. Den plats jag stormtrivs på förutom ett par mindre populära invånare…

Augusti var tiden då jag inledde mina egna forskningar och prövningar hur jag skulle klara mig från fästingattacker och otrevliga möten med älgflugan. (Läs inlägg) (Läs inlägg)

Kan säga er att det finns verkligen inget mirakelmedel som funkar 100%. Kan egentligen bara ge er 2 tips…

  1. Man får helt enkelt undvika att vistas i naturen, vilket vore nedrans så trist…
  2. Alternativt att man klär sig i rymddräkt vilket låter aningens jobbigt och bökigt…

Efter att ha drabbats av neuroborrelios med långvariga antibiotikabehandlingar som följd så står inte fästingen på min favvolista precis. Men överst på min hatlista står ändå älgflugan… Måtte den utrotas snart!!

Förutom detta så fylldes frysen med äppelkakor och äppelmos. Träden fullkomligt svämmade över av frukt. Och fotoutflykterna tillägnades våra ”nygamla” ägodelar, Helios, Pentacon och Carl Zeiss.

SEPTEMBER

Vackra fina höst.

September månad, den tid när naturen sakta börjar anta lite andra nyanser. Naturen fylls av läckerheter både till middagen och som spännande fotoobjekt.

Kylan gjorde sitt första antågande och långkallingarna fick ta plats i garderobens framkant. Mössan och vantarna kom väl till pass under ett par fotoutflykter.

Dimma och dagg skapade fantastiska upplevelser och fotografier. (Läs inlägg)

Torpet fick flertalet besök och det var då jag även bestämde mig för att inte vara alltför ofta i den närliggande skogen som tagits över av älgflugorna. Dom var t.o.m inne i bilen!! OCH innanför kläderna!! (Läs inlägg)

En vacker dag i slutet på månaden gjorde vi ett kärt återseende vid Hälleskogsbrännans Naturreservat. Dottern som var på besök fick en inblick i vårt kanske lite nördiga fotoliv 😉 Kan säga att det dröjde inte länge förrän hon hamnade i samma ”trans 😉 ”…

OKTOBER

Månaden när naturen exploderade av alla kraftfulla färger.

Månaden då den första frosten slog till och klädde naturen i de vackraste kristaller.

Förberedelserna var i full gång inför min första fotoutställning och bildarkivet fylldes av ”modifierade” små konstverk från naturen. Modifierade och skapade av Helios-objektivet där vi vänt på den främre linsen. Genom att göra så skapas det annorlunda och spännande bilder. Nu är det inte riktigt så enkelt utan det krävs en del trix under själva fotograferingen för att få fram effekten. Ljusförhållanden, bakgrund, omgivning och rätt handhållande av kameran ger förutsättningen för att få fram den önskade bilden. 

Fotopromenaderna och utflykterna varvades mellan närliggande natur, trädgården och Åholmens Naturreservat. 

NOVEMBER

Kyla och rimfrost. Mössa och vantar. Vintern tog klivet och kom för att stanna. 

Någon kylig känsla var det dock inte under helgen i början på November när vi var i Vårgårda på naturfotofestival där jag var med och ställde ut några bilder. Så många varma, goa kommentarer och omdömen gjorde mig varm i hjärtat. Hela festivalen med alla föreläsare var en fantastisk upplevelse. (Läs inlägg)

Vi passade även på, denna fotohelg, att ta en fotoutflykt till Nolhaga park när vi ändå bokat boende i Alingsås. En fantastisk park att besöka. (Läs inlägg)

Några fotopromenader för att fånga det vintriga landskapet har det blivit i vår närliggande skog.

Och vi tog även bilen till Hjälstavikens Naturreservat en kylslagen novemberdag för att hoppas på möten med den så oerhört spännande och vackra Skäggmesen. Vi hade turen att få se dom men oturen att dom, så klart, satte sig på fel sida av spången och bilderna blev därefter… Vinden denna dag var inte heller på vår sida och vassen svajade hej vilt till både höger och vänster… Men men… Fotoutflykter, friskluft och fika i naturen förgyller vardagen ❤

DECEMBER

Året är inte riktigt slut ännu men jag har valt att göra en summering redan nu.

December månad har inte bjudit på några fotopromenader alls. Inspirationen har varit på noll. Orken har varit bortblåst. Krämpor av olika slag har tagit över och det har varit långt mellan skratten. 

Torpet fick ändå ett vintrigt besök i lördags när äldsta sonen, vår hjälte ❤ tog med sig dom rätta prylarna och hjälpte oss ta rätt på det 15 m höga rönnträdet som en höstdag med stormens hjälp landat i trädgården. En dags jobb av oss tre ger oss ved för lång tid framöver så det var verkligen värt allt jobb. Några foton hann jag inte med under helgen. 

Men jag tog ut och luftade kameran igår för en kort stund, men gick inte längre än runt huset. Orken har tyvärr inte heller räckt till att kika in hos alla er fina bloggvänner som kikar in hos mig. Men det kommer bli bättre, det vill jag lova er. Bättre på många sätt. Förändringens tid är inne ❤

Det nya året, 2019, kommer för mig att innebära ett avslut och början på något nytt. Just nu, just idag, känns allt riktigt bra. Nu håller jag alla tummar jag har att det blir så bra som känslan säger. 

Tills vi ses och hörs igen…

Önskar Er alla fina vänner en riktigt

GOD JUL

och

ETT GOTT NYTT ÅR

3 svar till “2018”

  1. Många fina bilder och ett år som det hänt en hel del verkar det som. Även om jag längtar till vinter och vinterbilder kan jag inte hjälpa att bli så sugen på vitsippor. Förra våren bytte jag ju kamera system och på macroobjetivet var det lång leveranstid. Så det blev inte mycket blommor fotade. Jag fick ju hitta på nya vinklar men saknade macro…. God jul till dig!

    Gillad av 1 person

  2. Dina bilder är fantastiska, många helt magiska! Och vad roligt att du och din man delar fotointresset. Min man är urusel på att fota 🙂 Men han älskar djur och natur precis som jag så vi är ju ofta ute på olika resor med djur och natur i fokus. Och precis som du gillar jag inte heller de vidriga fästingarna och älgflugorna! Har fortfarande problem med ett bett från en älgfluga i höstas. Måste ha varit ett otroligt äventyr med rovdjursresan. Minns när vi mötte björn i Rocky Mountain i Kanada… då var jag inte kaxig… men ändå överlycklig!
    Ja konstigt att barnen växer så fort när vi inte blir äldre alls… 😉 Låter jobbigt med krämporna. Hoppas du hittar ett sätt att lösa det på. Tackar för alla fina kommentarer under 2018 och önskar dig ett fint 2019! Kram

    Gilla

Tack för att du hälsar på och lämnar ett ord eller 2 :)