Alltid öppet

Ute i det fria, i den härliga friskluften, i vår vackra natur… där är det ALLTID öppet.

24 timmar om dygnet, alla dagar på året och år efter år efter år ❤

I vår alltid öppna natur bjuds vi på teater, på skådespel, äventyr, drama, spänning… Ja faktiskt alla genrer du kan tänka dig. Och…

Det kostar dig ingenting 🙂 – ja… det skulle vara den lilla slanten för ditt medhavda fika och kanske en slant för att tanka bilen ; )

Du slipper trängsel 🙂 – ja det förstås… om du prompt ska besöka den där sällsynta fågeln på tillfälligt besök och larmklockan har slagit frivolter… DÅ blir det trängsel kan jag lova  🙂 🙂 

Du behöver aldrig böka med biljettbokning och jaga bästa platserna, passa tider eller jaga parkering 🙂 Nej… 

Teater Natura är alltid öppet!! För oss alla, när som helst och utan krångel. 

Jag besökte en fantastiskt vacker teater där det utspelades en saga med den balettdansande grodan, det gamla paret som hand i hand stod i periferin och beundrade Vätten som lekte och näspussades med fågeln på sin gren. Allt till tonerna av fåglarnas vårsång. (Klicka gärna på bilden så ser ni den lite större, precis som man kan göra med alla bilder) 

Och eftersom jag kom in på fåglars vårsång skulle ni ha hört hur det lät i lördags morse när vi besökte Trandansen vid Hornborgasjön!! Jag spelade in en liten filmsnutt med mobilen just för att få med känslan och ljudet men jag är totalt okunnig med hur jag får in den här på bloggen… SÅ istället vill jag ge er ett tips som jag tycker ni ska kika på länken: 

Välkommen till Hornborgasjön

– till höger kan ni sen klicka på Live-kamera eller på stillbildskameran. 

Utflykten började redan när vi i fredags styrde bilen mot stugan i Karlskoga för att liksom mellanlanda där och försöka få ett par timmars sömn. Nu blev det inte mer än just ett par timmar på kudden innan larmet drog igång. Och strax efter 02:30 rullade vi bilen mot Hornborgasjön. Som alltid när man kommer till ny plats vill åtminstone vi, vara tidiga som för att reka lite. Efter nästan 2 timmars bilresa kom vi fram till Trandansen. Parkeringarna var fyllda av husbilar och stressen kom över oss båda… Skulle vi få en hyfsad plats? Skulle vi få plats överhuvudtaget? Och så var det det här med trängsel i dessa tider… Hmmm…

Musiken som utspelade sig när vi öppnade bildörren… Det går inte att beskriva. Öronbedövande sång i alla dess toner och variation. Så häftigt!!

Hur blev det med platssituationen då??

Att ens överhuvudtaget känna det minsta stress var totalt onödigt och energikrävande!

Det kom en fotograferande herre och ställde sig bredvid oss och efter en stund kom ännu en fotograferande herre. I övrigt stod där typ 5-6 män och kvinnor med kikare… det var allt. Noterade att det stod ett par med kameror längre bort men alla dom som höll till i husbilarna… Var var dom liksom?? Dom måste ha försovit sig 😉 Eller så hade dom redan sett tranor i soluppgång och tog det chill 😉 Det var ju trots allt lördag och ledig dag för många.

Vädret var ju bara så helt fantastiskt och absolut det bästa tänkbara. Termometern visade på ett par minusgrader.  Det var nästintill vindstilla och himlen skiftade i galet vackra kulörer i takt med att solen gjorde sin entré och molnen låg som smala strimmor och gav liv i bilderna. Bilden ovan är min andra bild för dagen, fotograferad kl. 05:49. Efter det smattrade våra kameror i både takt och otakt och vi brände av flera hundra bilder, vardera 🙂 första timmen. 

Kors och tvärs flög dom för att hitta sin plats. Långt bort i fjärran sågs långa band, långa rader av tranor komma inflygande. Vilket skådespel!! Och alldeles nedanför där vi stod tog svanarna det lugnt och gled omkring i den lilla vattenpölen där ljuset speglade sig och gav vattnet ljuvligt vackra färger och träden gav oss snygga siluetter som vi kunde fota som variation till tranbilder 😉 

Det blev ett antal justeringar på kameran den här dagen kan jag lova. Och en jädra massa lek med dubbelexponeringar och panoreringsförsök med varierande resultat.

Så fantastiskt roligt! Lärorikt! Spännande! Utmanande!

Att termometern visade på minus kändes rätt snart i händer och fingrar. Men vi stod ändå kvar tills solen var helt uppe och vi kände oss mätta på att fota just från den platsen. Frukosten låg ju och väntade på oss i bilen men vi var långt ifrån klara med vårt fotograferande av tranor och andra fjäderprydda besökare.

Som jag nämnt förut är det riktigt fascinerande hur olika vi ser på saker och ting. Maken och jag som var helt hänförda och ville ta vara på varje minut vi var där, stod och gapade när den fotograferande herren bredvid oss, helt plötsligt sa att – Nej, nu börjar det bli för ljust så jag åker hemåt… Öhh…??? Kanske var han ljusskygg?  men Jösses!!! Solen hade inte ens klivit upp helt och hållet utan var halvvägs på väg upp och ljuset var SÅ vackert!!

Jaja, en mindre att behöva ”trängas med” i dessa Coronatider… (skämt åsido, vi var ju nästintill ensamma 🙂 )

Eftersom minneskortet efter den gångna helgen innehöll nästan 2000 bilder så finns det ett antal att gå igenom. Men inatt kallar jobbet på mig plus att jag ska på ett extrainsatt möte gällande rådande Coronatider så fortsättning följer…

Håller även tummarna att foten håller… Gick ju sta och ramlade i söndags under en vandring i skogen och har numera en svullen och blå fotled… Men men… med lite stabilisering av en linda och Ipren ska det nog gå bra 😉

Hörs snart igen!! Kram och Hej från Lilla mig ❤

19 svar till “Alltid öppet”

 1. Men Susanne…nu var det när att vi möttes igen! Vi sa för en vecka sedan, att nu när vi inte kom iväg till Centralasien, då åker vi ner till Tranorna i stället och hälsar på svärmor på samma gång. Haha och jaja, du vet hur det gick med allt och äldreboenden får man inte besöka…men, det var som sagt nästan igen!? Snart så klaffar det nog, med eller utan planering.
  Och Du…helt bedårande bilder i ett fantastiskt ljus! Jag känner, jag hör och jag ser…jag är med dig där hos tranorna, där jag har varit så många, många gånger och nu fick jag följa med på din tur…tack för det!

  Gillad av 1 person

  1. Tack för att du följde med på min tur till tranorna. Vilken plats!!! Så häftig upplevelse! Och tänk att vi ”springer om varandra” hela tiden 😉 Men snart så 🙂 !
   Jag hade dock väntat mig hysteri och galet mycket folk och fotografer 😉 men det var inte alls många på plats. Ja förutom alla husbilar då men dom kanske satt i karantän och skådade inifrån husbilen 😉 Desto skönare för oss att vi slapp trängas och slåss om bästa platsen. Åker gärna tillbaka. Må så gott!!!

   Gilla

 2. Det är så roligt att kika in här, du berättar så målande vilket gör bilderna än bättre. Ja, det måste vara nåt alldeles extra att få uppleva detta skådespel och jag förstår att ni valde att vara på plats så tidigt. Jättefina bilder och ser så fram emot att få se fler. Mina absoluta favoritbilder bland alla dessa är nog ändå den på solen bakom trädet och den ensamma tranan innan solen gått opp.

  Gillad av 1 person

  1. Tack så jättemycket Lena!! Alltid lika uppskattat att du kikar in och lämnar några ord 🙂
   Ja det är verkligen ett skådespel. En härlig upplevelse som måste upplevas igen framöver. Tack!

   Gilla

 3. Det skulle onekligen vara kul att se mannens foton, han måste ha haft en speciell tanke med sitt fotograferande? Själv var jag där i fullt dagsljus en eftermiddag för några år sedan och det kan jag lova att det finns ingen som helst magi i de bilderna 😀
  Känner mig tjatig när jag alltid tackar dig för att jag får se dina fantastiska foton, men jag gillar ju din blick och dina val av motiv. De är konstnärliga och tekniskt skickliga på samma gång. Inte alla som klarar det!
  Håll dig frisk nu, jag anar knappt hur jobbigt ni har det. Just detta att inte se något slut utan veta att det bara kommer att bli värre är hemskt. En dag i taget, en timme i taget. Kram ❤

  Gillad av 1 person

  1. Tusen tack Anni för som alltid, härliga kommentarer, tankar och ord. Det kommer absolut bli fler besök till dom trakterna. På vägen hem tog vi kringelikrokvägar och passerade så många fina naturreservat och fantastiska landskap så vi sa direkt att ”hit ska vi tillbaka”. Inte bara för tranorna utan för den fantastiska naturen.
   Just dom här utflykterna behövs extra mycket nu när det är tufft på många plan i samhället, i världen och på jobbet… Kram och var rädd om dig ❤

   Gillad av 2 personer

 4. Underbara bilder från vårens ankomst. Till Hornborgarsjön har jag länge velat åka till men ännu inte kommit iväg. Var rädd om foten! Jag var ute för tre veckor sedan och ramlade och drog axeln ur led…. Envis som man är så försökte jag jobba men det gick inte alls. Inte heller att redigera bilder är lätt. Jag är absolut inte vänsterhänt 😉

  Gillad av 1 person

  1. Nej men oj… Då är min fot ingenting. Hoppas verkligen att din axel läker bra. Ryser bara jag tänker på det… att dra axeln ur led. Hua
   Krya på dig och var rädd om dig i dessa märkliga tider. Och jag kan verkligen rekommendera ett besök till tranorna. Det är en upplevelse!

   Gilla

 5. Drömska, vackra och poetiska bilder av dessa fåglar som inte behöver bry sig om att hålla avstånd. Dina foton skulle passa som illustrationer i en diktbok. Den här gången kan jag inte välja någon favoritbild, alla kompletterar varandra.

  Gillad av 1 person

 6. Wow, ännu mer fina bilder från Hornborgasjön ser jag!
  Gillar transilhuetterna mot den färgsprakande himlen. Visst är naturen alltid öppen, den finns där och vi kan när som helst vara där om vi vill.
  Men vi får inte glömma att vi är besökare där… 😉

  Gillad av 1 person

  1. Tusen tack! Och du har så rätt… Naturen finns där ute för oss och vi är besökare och ska visa respekt och ta hänsyn till allt som finns. Tyvärr möts man ibland av dom som inte tänker likadant… Det är så ledsamt. Men dom allra flesta naturälskare är där med rätt känsla och inställning 🙂 (vill jag hoppas och tro åtminstone) Tack för fin respons på mitt inlägg. Det uppskattas!

   Gilla

Tack för att du hälsar på och lämnar ett ord eller 2 :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: