Vem har rätt…

att säga,

att en bild är FEL!?

Jag tror att det var just ordet FEL jag hakade upp mig på, direkt när jag läste inlägget. FEL??? Vadå FEL?? Hur kan en bild vara FEL? Eller… var det så att jag tolkade själva innebörden i inlägget FEL?

Ja, så kanske det var, men det väckte genast tankar kring vad mitt nästa blogginlägg ska handla om. 

Jag såg på sociala medier där en person, som jag hittills följt, skrev ett par inlägg om bl.a abstrakta foton och andras bilder på vårens vackra blommor. Personen menade att många bilder som florerar inte är tagna till blommornas fördel utan att dom ofta är överexponerade, tagna i motljus etc. 

Ja men absolut… Om jag har fått uppgiften att fota en blomma till en bok, artikel eller liknande där blomman ska beskrivas som art så förstår jag tanken men annars… 

Som jag skrivit många gånger så är smaken som baken…

Och vi som fotar har ju oftast olika intresseområden och kanske blir lite bättre på det ena eller på det andra.

Trender inom foto och redigering kommer och går precis som mycket annat i livet. Antingen hakar man på och tycker om det eller så hittar man sitt eget och sin egna stil.

Men att jag ”hakade” upp mig på dom här inläggen är nog för att just den personen anordnar bl.a workshops (och mycket annat). Och nästa tanke kommer då över mig, oavsett om jag vill det eller inte, för hjärnan lever ibland sitt egna lilla liv ;)…

Att… Om jag skulle ansluta mig och delta i t ex en workshop anlitad av just den här personen och sen fota och visa bilder tagna ”på mitt sätt”… Skulle jag då få höra att min bild är fel för att det inte faller just den personen i smak?

Varför deltar man på en workshop?

Kan tänka mig att alla har olika mål och förväntningar och om man vill delta så söker man sig väl ändå till en fotograf som har en bildstil eller genre man vill lära sig mer om och kanske fotar man redan lite liknande och vill få mer tips och idéer för att utvecklas…

Så, summa summarum…

Rent krasst, så skulle inte jag anmäla mig till just den här personens workshop men jag kan ändå inte låta bli att tänka tanken kring just ordvalet FEL…

Fel kan det vara på bilen som inte vill starta, på tvättmaskin som läcker vatten eller på dragkedjan som hela tiden hakar upp sig. Men en bild…

Nope, det köper jag inte överhuvudtaget.

Tack för ordet! 😉 

Nu kan jag sluta älta och fokusera på annat roligt istället ❤

Ses snart igen!

29 svar till “Vem har rätt…”

 1. Vilka foton, wow!
  Håller helt med dig, kan man fota fel? Hoppas och tror inte att det är min gamla klasskompis, eller ja, vi gick i parallellklass när jag bodde i Hofors, du följer henne på Instagram, och hon fotar också massor av fina bilder, Carina Carlin heter hon, ccn007 på instagram!
  Ha det så bra, varm kram!

  Gillad av 2 personer

  1. Tack snälla för fina ord!
   NEJ, nej! det är absolut inte hon, Carina Carlin. Hon tar fantastiska bilder och är en ren inspiratör. Jag beundrar ofta hennes bilder hon visar oss. Det är kanske löjligt att haka upp sig på sånt här men min hjärna går igång när jag läser sånt här. Kanske har jag lite för långtråkigt när jag nu går hemma och är begränsad i sysselsättning 🙂 😉 Men snart så är jag på språng igen! Ha det gott och stor Kram!

   Gilla

 2. Att inte tycka om det någon annan gör är ju helt ok, men vad som är rätt och vad som är fel i konstnärliga sammanhang är ett väldigt märkligt tänk. Som om känslor inte skulle kunna uttryckas i konstform och hur många konstnärer hade vi då haft inom olika genrer? Väldigt få och så tråkigt om alla tyckte och uttryckte sig likadant. Jag förstår dig, jag hade också hakat upp mig på ordet fel, det handlar ju om vem man är som person och vad man vill uttrycka med det man skapar, inte nån slags uppradning av arter eller platser. Det känns ju mer som nån slags tävling i mitt tycke och vi är ju som sagt alla olika och har olika tankar kring det vi vill och gör, inget mer rätt än något annat. Inte utan att jag undrar vad som ligger bakom ett sånt uttalande, för något mer än just det uppenbara är det nog.

  Själv tycker jag om alla möjliga sorters bilder, både avbildade och abstrakta och allt där emellan, beroende på motiv, tankar och humör, vare sig det är ”rätt eller fel” 😉

  Gillad av 2 personer

  1. Tack för SÅ kloka ord och reflektioner kring ämnet. Jag tycker också om en mängd olika bilder inom helt olika motiv, fototeknik, genre etc. och är det något som inte ”faller mig i smaken” just nu och då (kan ju variera, precis som du skriver) så bläddrar jag bara förbi den, men skulle väl aldrig i hela universum säga att bilden är FEL. Jag förstår inte ens hur man kan nämna det ordet i konstsammanhang.
   Uppskattar verkligen din kommentar och att du tar dig tid att kika in här 🙂 TACK!!

   Gilla

 3. Underbara små godingar…som är sååå RÄTT!
  Har kollat nu och det ser ut att vara precis som jag trodde…ytterligare en av alla dessa självutnämnda experter! Hittar inget magiskt i Foto Magica…däremot kanske ett och annat ”fel”…sagt av en med fyra års utbildning inom området, fyra år som bild och fotolärare på gymnasiet samt 40 år som egenföretagare i branschen!
  Jag anser inte att man måste ha utbildning, absolut inte…men om man kallar sig ”fotolärare” och har kurser samt workshops, då bör man ha lite mer i bagaget än att själv tycka att man är duktig och självutnämnd expert!?
  Att dessutom ha mage att kritisera och tillrättavisa andra, som nämnda herre med otaliga gelikar, gör mig så trött. Förr blev jag förbannad och kunde försöka rättgå beträffande deras självgodhet…men, här kunde man stånga sin panna blodig, om och om igen till ingen nytta…så nu skiter jag högaktningsfullt i den ”sorten”.
  Det finns många duktiga fotografer ute i cyberrymden, däribland DU Susanne! Du behärskar dessutom olika tekniker och olika sorters motiv…och du är ödmjuk!
  Vad jag vill säga är förstås…skit i dessa skitgubbar, de är dig inte värdiga!
  Kram till dig du känsliga och seende fotograf!
  Ps. Det finns inget rätt eller fel, om det inte handlar om rent vetenskaplig eller medicinsk fotografi. Ds.

  Gillad av 2 personer

  1. Men Åhhhh!! Tack kloka, fina Gertie!!
   Tack för att du tog dig all tid att ”kolla upp” och kommentera. Betyder SÅ mycket för mig. Och jag ska verkligen ta åt mig av dina råd att skita i dessa ”allvetande” herrar för det leder nog ingen vart ändå. Kommentarer har man fått genom åren (ibland väldigt konstiga) och säkerligen kommer det att komma flera så man gör nog bäst i att stänga av och tänka att det är ”deras problem” och inte mitt. Men när man som jag, är en väldigt ”tänkande” person så hamnar jag lätt i ett ältande med följden att jag blir osäker på mig själv. Ska nog sträcka på mig lite mer när jag möts av knasiga kommentarer framöver 🙂
   Tusen och åter tusen tack!! Stor varm Kram till dig! Önskar dig en fantastisk Valborg trots skitväder 😉

   Gillad av 1 person

 4. Det finns inget fel! Det finns lika många rätt som det finns fotografer. Jag erkänna att alla bilder inte tilltalar mig, men då ligger felet troligen hos mig när jag inte har förmågan att läsa av och förstå. Vi har ju alla olika bildspråk och en del går rakt in i hjärtat och andra lämnar oss oberörda. Men alla dina bilder får högsta poäng, de går rakt in i hjärtat och förmedlar en känsla som jag känner igen. Fortsätt så för jag vill se mera foton i din personliga stil 🙂

  Gillad av 2 personer

  1. Men ÅHHH Tack snälla du för fin och klok respons på mina tankar. Det du skriver är så sant och precis min uppfattning också. Och TUSEN tusen tack för fina ord om mina bilder! Bättre betyg kan man inte få!! Tack!

   Gillad av 1 person

 5. Åh, jag skulle läst detta inlägget för några år sen….. när jag råkade befinna mig bland några fotoguru och experter och fick höra så mycket s..t…
  Det var nästan som jag tappade lust för att fotografera överhuvudtaget, så mycket fel det var i mina bilder!
  Alla dessa workshopar och skryt hit och dit handlar bara om pengar och att framstå själv som den största… 😉
  Inte sällan är de bara fuskare, trots stora priser, berömmelse och snacket på tv 🙂
  Jag blir sååå trött på detta!
  Älskar dina bilder, din still, ditt uttryck och teknik! Älskar och njuter och blir väldigt inspirerad.
  Ja, det finns mycket FEL runt om i världen, synd bara att de som gör FELaktiga saker och uttalande saknar felinsikt 😉
  Varma hälsningar
  Halina

  Gillad av 2 personer

  1. Du har så himla rätt i det du beskriver. Det finns en anledning till att jag inte är med i t ex fotoklubbar och att jag inte är aktiv på t ex Fotosidan. Jag blir också så himla trött på dessa ”experter”… Jag blir också väldigt påverkad av dessa ”påpekanden” och tappar då även all kreativitet och tron på mig själv. Jag skulle aldrig komma på tanken att påpeka ”fel” i en bild. För det finns inga fel!!! Antingen dras man till en bild eller inte.
   Tusen tack för kloka ord och för dina reflektioner kring mitt inlägg!!
   Ta hand om dig!

   Gilla

 6. Sajten jag tittade på handlade nog mer om marknadsföring än något annat, tyckte jag. Själv med rätt gedigen utbildning i fotohistoria känns icke-konstruktiv kritik igen från forna tiders fotoklubbar. Där pratades då väldigt mycket om bildnormer, gyllene snitt och kornighet mmm och mycket mindre om kreativitet och personlighet.
  Du gör självklart rätt i att följa din egen, inre röst och strunta i småpåvar som avfärdar en bara för att visad bild inte passar in i tänkt, eftersökt mönster. Har själv fått uppleva sån ”bildkritik” av någon som borde vetat bättre. Det känns taskigt för stunden, men bara då.
  Hälsningar,
  Deerhunter

  Gillad av 2 personer

 7. Instämmer helt i det du skriver. Detta är mitt första besök hos dig men det kommer att bli många fler. Blev väldigt förtjust dina bilder och jag som är amatör, mycket stor sådan, instämmer också helt i det Gertie skriver. Foton, liksom tavlor och konst i övrigt kan enligt mig inte vara rätt eller fel. Betraktarens ögon dit även de egne hör är väldigt viktiga. Jag njuter av att se vackra bilder och och fylls med glädje. Men vem kan anse sig vara expert på foton.
  Stort tack för att du delar med dig både av bilder och tankar.

  Gillad av 2 personer

 8. Håller med dig HELT! Min bildlärare sa att jag hade gjort fel på högstadiet-man kan inte rita och måla så där… sedan har jag knappt gjort det. Det är en av anledningarna att jag började fota. Eftersom jag hade fått veta att jag inte kan rita. Så i efterhand att jag upptäckte kameran var bra, men jag kanske hade fortfarande sett ett nöje i att även måla idag vem vet? Nä fram för kreativitet och glädje i skapandet. Idag jobbar jag som Fritidspedagog sedan 30 år tillbaka det mina elever får höra alltid av mig är: SÅ JÄTTEFINT DU GÖR!!

  Gillad av 2 personer

  1. Kloka kloka du!
   Alla gör väl så gott dom kan och ingen ska väl behöva höra att man inte kan göra si eller så när det gäller att skapa och vara kreativ. Jag förstår dig precis när du beskriver vad läraren sa. Tänker tillbaka… Kan det ha varit mer så ”förr” eller förekommer det även nu?? Tänker tillbaka till uppväxten… Usch! Mycket tråkiga händelser ploppar upp. Jag hoppas verkligen att sånt beteende har försvunnit från skolan, vilket jag nog tror att det har gjort.
   Tusen tack för din kommentar och reflektion på mitt inlägg! Det uppskattas 🙂

   Gilla

 9. Det finns nog egentligen inget riktigt rätt eller fel vad det gäller bilder tänker jag. Det finns bara bilder man tycker om och tycker mindre om, men det betyder ju inte att de man tycker mindre om är fel, utan att de av någon anledning inte tilltalar betraktaren.

  Att det skulle finnas något recept på hur en ”korrekt” bild på en blomma eller vad det nu är för motiv skulle tas vore riktigt tråkigt. Släpp loss din fantasi, använd istället den palett av möjligheter som en kamera erbjuder för att skapa just din bild av en blomma eller motivet. 😉

  Detta var ett spännande inlägg, med en viktig fråga och väldigt fina bilder, tack för det Susanne! 😉

  Gillad av 2 personer

  1. Tusen tack Mårten! Precis som du skriver, så bara för att en bild inte faller mig i smaken så är ju inte det detsamma som att det är något ”fel” på bilden utan den kanske inte riktigt föll mig i smaken bara. Jag inspireras av kreativitet och nytänk precis lika mycket som ”skarpa artbilder”. Sen vill jag skapa det jag tycker om och om någon sen gillar det jag gör så är det glädjande och värmande för mig. Och tänk om alla skulle fota likadant… Jösses så trist och enformigt det skulle bli! Tusen tack för intressanta tankar och respons. Det uppskattas mycket!

   Gilla

 10. Missat att kommentera här men håller helt med dig och andra som kommenterat, att använda ”rätt” och ”fel” om andras bilder är åt skogen. Sina egna kan man ha såna åsikter om däremot, där vet man vad man ville uppnå. En så vacker fotoserie – igen!

  Gillad av 2 personer

Tack för att du hälsar på och lämnar ett ord eller 2 :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: