En ny diamant till samlingen

Den fyller på sig så sakteliga. Vår lilla samling.

Dom blir fler och fler och vi går nu i väntans tider, igen 😉

Känslan påminner mig om den man hade när man själv var barn…

när man tyckte att julafton var olidligt lång,

när alla otaliga besök i fönstren i väntan på tomten till slut blev tjatiga och aningens trista,

när klockan äntligen blev tre och tomten glömdes bort för en stund,

när alla bänkades framför Kalle och hans vänner,

och man visste så väl…

att när stearinljuset blev synligt på Tv´n och Benjamin Syrsa sjöng ”Ser du stjärnan i det blå”…

Ja, då visste man att snart knackar tomten på dörren 🙂

Ja, typ så känns det när man går i väntans tider och väntar på det där så otroligt spännande paketet. 

Nu behöver man inte springa runt och ha fönsterspaning längre utan man öppnar helt enkelt sin mobil ( en annan typ av fönsterspaning så att säga 😉 ) , matar in några bokstäver och siffror och så kan man följa paketets resa på sin väg från punkt A till punkt B.

Nu kommer visserligen inte tomten heller och knackar på dörren då 😉 utan man får själv bege sig till butiken och hämta ut det… men spelar roll liksom 😉

För den där känslan!!!

Den är densamma!!

Vårt senaste tillskott till samlingen är en magisk liten pärla tillverkad i GDR, German Democratic Republic med okänt tillverkningsår.

Ett Pentacon auto 29 mm, f 2,8 Multi Coating. 

När dom här små men värdefulla paketen väl packats upp och inspekterats så kan jag säga att det dröjer inte lång stund innan jag ränner runt i trädgården med objektivet monterat på kamerahuset.

Brukar bränna av hundratalet bilder för att sen skyndsamt rusa in för att få in dom på datorn. Jag blir precis lika ivrig att se resultaten på datorskärmen som när man fått hem paketet och bara vill få ut det ur förpackningen…

Första bilden! ( Motiv: Rödbladig Smällspirea, ”Djävulsbuske” )

Fotad i RAW, helt oredigerad förutom en snabb sväng in i Photoshop för att få in en signatur. Annars helt i sitt original.

Woooooww!!!

Från Lady Red till Lady White 😉 

Längre ner i trädgården, halvt dolda bakom större stenar, sjunger några vitsipporna på sista versen. Där lade jag mig ner på rygg/sida och riktade kameran uppåt mot den blå himlen där björkens grenar skapar den lite mer livfulla bakgrunden. 

Vi har en plats i trädgården som Gud glömde…

Fast helt ärligt så ska vi nog inte skylla på honom utan mer på den förra ägaren som glömde eller helt enkelt struntade i den platsen. Vi jobbar oss sakteliga åt det hållet men än så länge så får det vara en smått kaotisk plats.

Där, bland lerkullar och ogräs och odefinierbara växter kommer det varje vår makalöst vackra små Flocktulpaner. Och bakom dessa skönheter växer det stora krikonträd som delvis är grannens och delvis är våra. Den ljuvligt vackra ljusblå vårhimlen lyste så fint när jag stod där med vår nya ägodel. Lyckades halvt om halvt ta mig ner på huk en kort stund och fota tulpanerna med kameran halvt riktad uppåt för att få med krikonträdets grenar och bakgrunden… Ja, den blev så spännande som jag hoppats på. 

Krikonträdets blommor sjunger också på sista versen varav dom flesta redan, vid fototillfället, var utblommade. Men vem säger att blommor är vackrast när dom står i full blom??

Nu håller vi tummarna att träden bär frukt för tyvärr upplever jag att det inte var samma surr kring träden som det varit dom andra åren.

Om jag inte misstar mig så är det häggen som blommar längst ner i hörnet av vår trädgård (rätta mig om jag har fel). Den tycks gå hem hos många 😉 för den är väldigt välbesökt vilket man upptäcker när man kommer lite närmare.

Något som maken och jag tycker oss se när vi använder våra små pärlor i samlingen är att just Pentacon har en jädrans bra skärpa. Eftersom objektiven är manuella får man inget ”pling” när skärpan sitter utan man får lita på sina ögon och känsla och får man en fullträff, ja då sitter den 🙂

Nu är jag ju ingen som alltid jagar skärpa, som ni redan vet 😉 Men det är ändå riktigt kul att om man vill ha skärpa så ger Pentacon ofta väldigt bra resultat.   

Som sagt… Jag är ingen som jagar skärpan i mina bilder utan vill ofta ha den mer måleriska bilden. Gärna en bild där man börjar fundera om det är ett foto eller en målning. Här fick Rönnen stå modell. Det jag gillar med bilden är den krispigt ljusgröna färgen på bladen som håller på att veckla ut sig, upplyst av vårsol, den torkade bärklasen i bakgrunden som hänger kvar sen hösten men nu i lite annan form. Jag gillar mjukheten och otydligheten, det diffusa och inte så klara.

Som jag skrev i början så går vi i väntans tider på ännu ett objektiv. Den lilla pärlan jag nämner här ovan beställdes samtidigt som ett annat men eftersom vi köper dom på Ebay så är det olika leverantörer och den här eländiga pandemin ställer också till en del, även här. 

Men snart så 🙂

Må så gott och Tack och Hej, från Lilla mig ❤

30 svar till “En ny diamant till samlingen”

  1. Grattis till tillökningen 😉 och vilka fina bilder det blev sen, ska bli roligt att se när du använt det ett tag och lärt dig det lite mer. Bilden på den lilla spindeln är helt fantastisk även om jag tycker om de andra också.

    Gillad av 1 person

    1. Tack snälla Lena! Jag använder ofta mellanringar vilket gör att jag kommer ännu lite närmare och dessa små insekter är så roliga att fota. En härlig utmaning 🙂

      Gilla

  2. Ja du Susanne, jag har sagt det så många gånger nu att det snart börjar bli tjatigt…eller kanske inte?
    Först och främst så måste jag berömma dig för de senaste små skapelserna, ljuvliga och skapade av ett öga som har känsla för det lilla i livet, likväl som det stora i helt andra sammanhang. Det är spännande med de gamla objektiven, de tecknar en helt annan skärpa än de moderna, en mjuk och känslig skärpa samtidigt som de små detaljerna kan bli knivskarpa, om man vill.
    Du har verkligen tagit dem till dig och du gör det med stil och finess, du ser och förmedlar och jag blir så glad!
    Kram till dig du fina människa, hoppas att du hinner med många fler svängar ute i trädgården mellan alla nattpass!

    Gillad av 1 person

    1. Tack snälla Gertie! Jag suger åt mig av dina fina ord och nej, det kommer aldrig att kännas tjatigt 🙂 Just nu känns det som att jag hittat mina små värdefulla favoriter även om telezoomen åker på lite då och då (typ mycket just nu när vi besöker ugglorna igen ) Att jag ”hittat in” i den här speciella lilla världen av gamla objektiv är inspirerande, spännande och utvecklande och jag känner att jag kan få utlopp för min kreativitet. Jag njuter av att fara runt och utforska och trots att det många gånger känns svårt att få till nåt och bilderna får åka direkt ner i papperskorgen så känns det aldrig tungt utan jag utforskar bara vidare. Snart semester och då blir det ännu fler djupdykningar 🙂
      Tusen tack för fina ord och ditt besök hos mig 🙂 Kram

      Gillad av 1 person

  3. Vad roligt och framför allt spännande. Dina bilder är verkligen speciella och jag tycker du lyckas alldeles ypperligt med att skapa små konstverk från vad du finner i naturen. Oftast magiska och alltid så sagolikt vackra.
    Sköt om dig och ha en fin helg!

    Gillad av 1 person

    1. Tack snälla Anita för dina fina ord. Genom dessa små objektiv känner jag att jag kan få utlopp för min kreativitet. Det är något speciellt. En spännande liten värld. Tusen tack för fina ord och för att du kikar in här 🙂

      Gilla

  4. Min första systemkamera var en Praktica med ett original 50 mm, skruvfattning. Fungerade halvhyfsat under studentåren men först med Pentaxoptik påskruvat öppnades en helt ny värld…
    Aldrig hade jag trott att dessa urusla Pentaconobjektiv skulle få en framtid. Du och några till bevisar motsatsen. Fantastiska fonder och i alla fall tillräcklig skärpa skapar intressanta bilder i gränsområdet till måleri. Jag förstår nu din entusiasm för detta. Och nä, har inget gammalt skruvfattat objektiv kvar 🙂

    Deerhunter

    Gillad av 2 personer

    1. Tusen tack för dina ord!
      Och just det du skriver om att bilderna som skapas känns som nåt mellan foto och målning är precis det jag fastnat för. Det är en mjukhet jag gillar även om det går att få en bra skärpa om man så önskar. Jag upplever objektiven användbara på många sätt. Nyligen monterade jag ett Pentacon 4/200 mm-objektiv på kamerahuset och gick ut på promenad. Bestämde mig för att inte ta med något annat utan bara använda det objektivet. Utmanande och roligt men också rätt svårt.
      Tack för titten hos mig 🙂

      Gilla

    2. Det är lite roligt med alla gamla objektiv. Jag liksom du Klas, en gammal räv och gammal fotograf, har/har haft många gamla godingar och jag har faktiskt fortfarande kvar de skruvfattade i mitt arkivskåp. Problemet är ju förstås att man måste skaffa adaptrar och det har jag gjort…för ett, ett gammalt Yashica. Sen har jag ett nytillverkat ”gammalt” Meyer Görlitz som är en riktig pärla, speciellt vad gäller bouquet. Säger bara…synd att du inte har några kvar! Och du Susanne…fortsätt att skapa med de gamla godingarna!

      Gillad av 1 person

  5. Beskrivningen av lyckan att ta sig till en dator för att få se resultatet av vad man skapat önskade jag att jag kände! Jag har tappat det och det är så sorgligt! Jag har börjat gilla att skapa bilder igen men just det där med att ta in dem i datorn och sedan lägga ut dem någonstans känns övermäktigt oftast! Men jag har börjat skärpa mig lite och börjat lägga ut ganska ofta i bloggen i alla fall! Det trista är att när man gör det så sällan så har man knappt några besökare så få kommentarer gör att intresset går på sparlåga! MEN…jag försöker tänka att jag gör det för mig själv och det är ju det viktigaste!
    Dina bilder är ljuvliga och det där objektivet verkar roligt! Vad har du för kamera som det passar på?

    Gillad av 1 person

    1. Tusen tack Anneli för fina ord. Kul att du gillar mina bilder!! Det värmer ❤
      Precis det du beskriver…Det känner även jag mellan varven. Jag försöker också tänka att det jag gör, gör jag främst för mig själv MEN att det är en lycka, ett plus, en bonus om man kan få någon annans reaktion och respons.
      Jag fotar med Canon och maken använder Nikon. Vi använder oss av en adapter som gör att vi båda kan använda objektiven. Det är så himla kul och en helt ny värld för oss båda. Kan verkligen rekommendera dig att testa och utforska dom här små diamanterna 🙂

      Gilla

  6. Jag tycker du verkar vara väldigt kreativ i både ord & bild. Intressant blogginlägg. Den där längtan som fanns förr kan jag saknar ibland. Tror faktiskt att det är nyttigt att vänta. Lära sig vänta.
    Ha en fin helg.
    På gotland har det börjat regna. Vi som tänkte åka iväg tidigt imorgon för att … 😉

    Gillad av 1 person

    1. Tack så hjärtligt för fina ord! Kul att du kikar in hos mig 🙂
      Ja visst är det nyttigt att vänta och ligga lite lågt. Jag tror att det är då som den kreativa sidan laddar upp sig för att ta ny fart.
      Tack och ha det gott!

      Gillad av 1 person

  7. Som jag nog har skrivit så är du så kreativt i ditt fotograferande. Jag gillar just den där måleriska känslan i dina bilder men även, bilderna här på de små i naturen, dem har du fångat mitt i jobbet. Den lilla spindeln är ljuvlig, den kan jag titta länge på, den runda blanka kroppen som dinglar i en osynlig tråd och matchar krikonets fröställningar. Grattis till den nya lilla leksaken!

    Gillad av 1 person

    1. Tack snälla! Ja visst är spindeln ljuvlig. Det är ofta jag fastnar för just dom här små filurerna Tur vi bor i Sverige så man kan närma sig dom flesta utan att riskera allvarliga följder. Sen gillar jag inte spindlar inomhus men när dom finns så här bland växtligheterna så är dom perfekta fotoobjekt! 🙂

      Gillad av 1 person

  8. Stort tack för att du delar med dig. Helt fantastiska bilder som drar iväg fantasin åt olika håll. Jag uppskattar verkligen det måleriska och att en del gränser liskpm tonar ut.
    Förstår att du är strålande glad över det nya objektivet.

    Gillad av 1 person

    1. Tack snälla! Ja dom här små objektiven har blivit små favoriter. Och dom skapar det här mjuka och måleriska så många bilder är på gränsen mellan foto och måleri. Det är så härligt att få utforska, leka och lära med dom här små godingarna. 🙂

      Gilla

  9. Då får jag önska dig all lycka med det nya objektivet och det ska bli spännande att följa och se vilka bilder det kommer att bli. 😉

    Gillad av 1 person

  10. Jag förstår inte riktigt hur tiden kan springa iväg som den gör och plötsligt finns här ett inlägg från maj som jag inte sett?! Ja, sedan följs det ju av flera som jag inte läst/njutit av. Då blir det nästan lite övermäktigt att ta in alla dina sagolika foton och dina finurliga texter. TUR att du allt som oftast berättar om insekterna som attackerar er, din drömvärld blir plötsligt lite mer mänsklig igen 🙂 Hur mycket jag än hänförs av undersköna foton och ljuvliga naturupplevelser så får de där myggen, knotten och hästflugorna förortsträdgården att duga bra som substitut 😀 Och så kan jag alltid komma in till dig som med fara för eget blod förskönar min värld. ❤
    Gläds med dig åt nya objektiv för jag vet att jag kommer att få ta del av resultatet.
    Kram fina Susanne ❤

    Gillad av 1 person

Tack för att du hälsar på och lämnar ett ord eller 2 :)