”Gräsligt” grönt och lagom skönt

SKÖNA GRÖNA NYANSER

Och lite annat, om allt möjligt och omöjligt 😉 

När jag växte upp samlade jag på Bonniers Stora Lexikon. Det var i dom typerna av uppslagsverk man ofta fann det man sökte. Om inte, så fick det bli ett besök på stans bibliotek eller fråga någon annan kunnig person. Idag behövs bara några klick på en skärm och så får man ett svar… eller mer exakt, man får rätt många olika svar och sen får man, om det behövs, plocka fram sin ”kritiska sida” och gallra och sålla.

Men tänk så mycket enklare det blivit. De flesta svaren går, trots allt, att finna där ute i etern.

Jag sökte på färgen GRÖN av lite olika anledningar.

Och lite beroende på i vilket sammanhang man pratar om färgen grön, så får man fram vad färgen kan ha för betydelse, varav

Lugn –

är ett genomgående tema.

Balans och harmoni likaså.

Men även kreativitet, ungdomlighet och fräschör kan härröras från färgen grön.

Eftersom jag fått äran att bära gröna ögon så var jag förstås nyfiken på om just det har någon särskild betydelse… Ja, förutom då att jag tillhör de 1-2% av jordens befolkning som bär naturligt gröna ögon ❤

Och jag fann följande avslöjanden om personer med gröna ögon… 🙂 🙂

Intressanta och lockande…

Sexiga och mystiska…

Dominanta…

Kreativa, presterar bra under press, oberäkneliga…

Oftast svåra att reta upp och blir sällan arga…

Haha, underbart!!

Känns kanske inte jätteträffande för min egen del… Det skulle väl isåfall vara den kreativa personligheten. Övriga liknelser överlåter jag till andra att bedöma 😉 .

För cirka en månad sen gav vi oss av på ännu en dagsutflykt.

En tur som gick till Ingbokällornas Naturreservat utanför Heby. 

”Som kristallklara ögon ligger Ingbokällorna i den mörka, fuktiga skogen”

– går det att läsa på Länsstyrelsens info.sida, som beskrivning av den här platsen. Och det är verkligen den känslan man får när man kommer dit.

Just den här dagen var det, som många andra dagar i juli månad… skitkallt, blåsigt värre och avsaknad av sol. Solen hade tyvärr bestämt sig för att hålla sig gömd bakom ett tjockt täcke av moln. 

MEN… Här deppas det inte för det, för dåligt väder är bra fotoväder!! Och sen får man klä sig efter väder. Kan lova er att vantarna satt skönt på mina händer.

 Vid den gamla kvarnplatsen Ingbo finns två källor som binds samman av en bäck. Dygnet runt, året runt, tränger vatten upp från underjorden och skapar ett skådespel i både färg och form. Källdammarnas botten täcks av en fin slamartad sand som ger källorna dess blågröna färgton. 

Vattnet kommer från Ingboåsen som ligger strax intill och varje dygn väller 4,3 miljoner liter vatten fram. Det blir 50 liter per sekund och ändå syns inte en krusning på vattenytan!

Källor har setts som heliga och magiska långt tillbaka i tiden. Drack man av vattnet kunde man bli botad från allehanda sjukdomar och krämpor. Källorna ansågs vara extra verksamma om de rann mot norr, som Ingbokällorna gör. Sommartid är medeltemperaturen på vattnet 7° C och man uppmuntras till att ta sig ett smakprov. Självklart så tog vi oss en slurk friskt källvatten.

( Nu håller jag tummarna och hoppas på underverk… 😉 ? )

Grönt gör sig riktigt bra på bild och extra bra blir det när vädret är kasst och himlen täckt av moln.

Hela skogen runt källorna var härligt skönt murriga och vackert gröna vilket gjorde att vi, som vi oftast gör, tog några avstickare åt både höger och vänster.

Maken och jag gör sällan några naturpromenader utan ett och annat djupdyk, som ni redan vet 🙂 så självklart hamnade vi på den något blöta marken ett par gånger även denna dag. Dock så var jag långt ifrån återställd efter det sista fallet så jag kom inte riktigt ner i dom lägsta positionerna utan fick improvisera en hel del. Men det funkade ju det också.

Naturen kring källorna var/är väldigt gynnsamma för svamparna och det ville man ju verkligen inte missa.

Jag hade även lyckan att hitta några gula kantareller i mossan vilka sedermera hamnade på mackan innan middagen samma dag. Härligt smörstekta med lite salt och peppar + lite grädde.

Mums!!

Sommarlyx ❤

På vår väg tillbaka till bilen träffade vi på en liten filur som såg ut att trivas i den vackra skogen. Tänk att söta små filurer som denna nästan kan skrämma ihjäl en stor tvåbent 50-plussare 😉 . Trots alla otaliga besök i skogarna så går jag fortfarande, alltid lite på spänn och minsta prassel i vegetationen kan få mig att hoppa högt.

Komiskt och faktiskt rätt fånigt. Men sån är jag 🙂

En annan liten filur vi mötte var Domherren.

Som en klarröd boll satt den i blåbärsriset, väldigt okamouflerad. För en kort liten stund kom tanken om en stundande vinter… för,

för mig veterligt så brukar dom dyka upp när det vankas kyla och snö… 

Fast… Åh nej!!

Även om juli var skitkall och höstlik så har augusti, hittills varit stekhet och svettig. Allt eller inget verkar vara det som gäller i år. Och oavsett vad vi vill så kommer det en höst och en vinter. Då får den vackra domherren gärna komma på besök och avnjuta vårt uppdukade buffébord vi har varje år i vår trädgård. Både hemma och i torpet.

Hemvägen från Ingbokällorna blev inte spikrak… Inget konstigt med det och inte heller särskilt annorlunda när det gäller oss 😉

Vi tog en avstickare på diverse småvägar genom åkrar och skogar. Stannade till för en fika och lite insekts- och fjärilsfotografering innan vi rullade den sista vägen mot hemmet. Nöjda med vår utflyktsdag i vår vackra och skönt gröna natur.

Tjo och tjing från Lilla mig ❤

Psst… Jag har tagit fram en ny sida som ses uppe i menyraden och som jag kallar för ”Naturligt vackra platser”. Där länkar jag till blogginlägg och ev faktasidor om dom olika platserna vi besökt och besöker. 

Faktatexten om Ingbokällorna är hämtad från Länsstyrelsens info.sida.

14 svar till “”Gräsligt” grönt och lagom skönt”

  1. Näe det är verkligen inte många som har gröna ögon. Jag trodde nog det var betydligt fler. Kul läsning var det och grönt är oftast ljuvligt skönt och vackert på många sätt. Tack!!

   Gilla

 1. Jag som älskat grönt så långt tillbaka jag kan minnas (åtminstone till tre års ålder) kan ju bara säga att jag njöt i fulla drag av detta inlägg. De första gröna bilderna i inlägget är m a g i s k a och så även svampbilderna, eller alla bilderna iofs men ändå…grönt! Att det anses vara en färg som ger lugn har jag hört men inte att det också kan stå för det kreativa, men det låter ju bra såklart. Grattis till de gröna ögonen, något jag alltid önskat att jag haft men mina är inte så långt efter då de ser gröna ut ibland och blå ibland så det kunde varit värre 🙂

  Det verkar vara ett riktigt fint ställe ni besökt och den där prasslande lilla grodan var ju hur söt som helst och jag är för övrigt likadan, jag hoppar ofta till trots att jag tillbringar så mycket tid i naturen och skulle nog aldrig våga gå ut nån längre promenad i skogen själv om natten, tyvärr. Tack för ännu ett härligt inlägg och jag ser redan fram emot nästa. Ha det gott!

  Gillad av 1 person

  1. Grönt är verkligen en underbar färg på många sätt och att läsa lite mer om färgens betydelse var både roligt och intressant. Jag trodde nog att vi var fler med gröna ögon… Jag skulle också ha svårt att vistas ensam i skogen när det är mörkt. Är alldeles för harig… och misstänksam… och fantasifull 😉
   Platsen var spännande att besöka. Fick tipset av syrran och den ligger ju inte allt för långt från vår hemstad vilket underlättar en del.
   Tack för en helt underbar kommentar!! 🙂 ❤

   Gilla

 2. Du milde, så kallt det ser ut på bilderna. Sådär klär jag mig under årets tre kallaste månader + mössa, då.
  Märkligt med källan, tillflödet måste vara brett och djupt? Men fina gröna nyanser producerar den.
  / Deerhunter

  Gillad av 1 person

  1. Ja källan är en märklig plats. Fascinerande och vacker och än mer fascinerande när man läste fakta om den också. Tänk så kallt det var i juli. Jag kan säga att mössan kom till användning flera dagar den här sommaren… Och snart får den plockas fram igen när vi närmar oss höstrusk 😉
   Tack för titt och fin kommentar 🙂

   Gilla

 3. Jag vet ju inte hur du är (som grönögd), men kan i alla fall konstatera att du tar många intressanta och lockande bilder, ofta med ett visst inslag av mystik. Att du är kreativ tycker jag är uppenbart. Men svår att reta upp, där sätter jag nog ett litet frågetecken. Jag drar mig till minnes den tjuriga gubben, som hade synpunkter på din kamerautrustning. Han lyckades nog ändå reta upp dig lite 🙂

  Gillar särskilt de inledande gröna bilderna. Den första och tredje är fantastiskt fina.

  Gillad av 1 person

  1. Haha, där sa du nåt som nog stämmer en hel del. Kanske beroende på mående men visst kan bli aningens uppretad över saker och händelser även om det ofta blir mer humoristiskt i slutändan. Men det finns tillfällen då jag kan bli riktigt sur.
   Tack för härlig kommentar! Blir så varm i hjärtat att du gillar mina bilder 🙂 TACK!!

   Gillad av 1 person

 4. Roligt grönt inlägg med fina bilder som vanligt. Även min favoritfärg är grönt, men i dova nyanser, som oliv- eller mossgrönt, så skogens dämpade färger passar mig bra. Kul med din ovanliga ögonfärg, jag tror att vi ha en i makens släkt som har gröna ögon. Till Ingbo källor har jag varit en gång för länge sedan, men då hade jag ingen kamera. Dottern med familj hade överraskande varit dit i sommar och skickade fina bilder. Här fastnar jag för bilderna på lilla filuren och på nätfjärilarna som åker karusell på fibblan. Och de trolska gröna… och den djupt röda svampen…. och och och….

  Gillad av 1 person

  1. Ingbo är en fin plats att besöka. Inte så stort men mysigt att ha som utflyktsmål och fikaplats och fin skog att promenera i. Grönt är en härlig färg som är tacksam att leka med gällande naturfoton. Tusen tack för fin kommentar!

   Gillad av 1 person

 5. Okej då, där är en skog som jag gillar. Där finns ju vatten 🙂 Och så är det en plats som jag besökt med makens moster, så den har en speciell plats i mitt hjärta. Annorlunda och fantasieggande.

  Så du är sexig och dominant? 😉 Say no more …

  Gillad av 1 person

Tack för att du hälsar på och lämnar ett ord eller 2 :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: