Medan myrorna springer gatlopp…

…över mina sandalklädda fötter och kroppen dryper av svett har jag lagt fokus på något helt annat.

Jag fokuserar på detaljer och småkryp,

på färger och former,

på ljus och mörker,

på skärpa och oskärpa.

Hur många timmar kan man tillbringa med huvudet instoppat i en Rhododendronbuske egentligen??

Mååånga, är mitt svar 😉 

Egentligen spelar det ingen roll om det är en Rhododendron eller annan buske eller ett träd eller en mossbeklädd sten. Jag kan nörda in på en massa fotoobjekt. Men eftersom jag har stora Rhododendronbuskar både hemma och vid torpet så blir det lätt att jag återkommer till just denna buske. Och oavsett årstid så har den spännande färger och former och under den varmare tiden på året är den även poppis hos insekter och flygfän. Och som ni vet så får dom ofta och gärna agera statister och modeller i mina bilder.

Det är så tacksamt att ha en stor buske som fotoobjekt. För när jag bestämt mig för att fylla minneskorten med ännu fler bilder så vill jag så klart testa alla möjliga vinklar och perspektiv vilket förstås kan innebära diverse akrobatövningar för fotografen. Men en stor buske underlättar åtminstone lite 🙂 

Som att fota ovanifrån med kameran riktat nedåt.

Det brukar oftast inte vara några större bekymmer (om det finns grenar på en något lägre nivå vill säga…).

Eller fota underifrån, vilket ofta innebär en mer liggande position för fotografen…

Eller varför inte rakt in från den position man just där och då befinner sig i (absolut det smidigaste för en stel tant och fotograf).

Ibland, eller rätt ofta faktiskt 😉 , testar jag att fota igenom det som finns allra närmast, vilket förstås kräver att man kryper ännu längre in i busken. Och inte helt oväntat, vid dom här närgångna besöken, får man ofta påhälsning av andra besökare som nyfiket kollar vem fotografen är som kommer och stör 😉 .

Som ni säkert redan anat när ni kikat på bilderna så är det mina ”nygamla” objektiv som står i fokus och inte några nyare makroobjektiv. Därav den mer måleriska effekten och ofta avsaknad av kristallklar skärpa. Dom här gamla trotjänarna har fått en stor betydelse i min tillvaro och byts inte gärna bort mot något annat. 

Bilderna jag visar i det här inlägget är tagna vid tre olika tillfällen under Juni och Augusti och objektiven jag fotat med är Helios 44M-4/f2,0 och Pentacon 29/f2,8. Två av mina absoluta favoriter som med all säkerhet kommer vara med mig igen inom snar framtid. Ska bara in och jobba några nätter i helgen… IGEN!!

MEN… jag börjar faktiskt se en liten ljusning gällande våra scheman men vågar inte ropa HEJ riktigt än. Det hänger på hur hösten ser ut med antal Covid-19-smittade som kräver sjukhusvård. 

Förresten…

Vem tusan bestämde att när 50-strecket passerats så börjar kroppen helt plötsligt kännas lika smidig som ett kylskåp… 🙂 🙂

Det blir mycket stånk och stön från min fotohörna. Ett och annat suckande kan nog också höras liksom uppgivenhet varvat med asgarv. Försöker ändå hantera det med humor men ibland är den humoristiska känslan som bortblåst. Särskilt när kroppen värker av bara f-n eller när den badar i svett och lockar till sig envisa, irriterande och närgångna flygfän…

Tänk när man var smidig som en panter och kunde gå ner i brygga, stå på händer, hjula och snurra runt både framåt och bakåt på en voltstång (som ofta finns på lekplatser) 🙂 Så jädrans roligt. 

Meeen… Än kan tanten 🙂 🙂

Eller trodde sig kunna iallafall… tills jag fick se bildbevisen…

Tjo och Hej

Trevlig Helg

12 svar till “Medan myrorna springer gatlopp…”

 1. Tack för de fina bilderna, jag som inte är så förtjust i insekter, kommer på mig själv med att tänka ”den där bilden skulle göra sig fin som tavla”. Och tack för din trevliga text, härligt att börja dagen med ett leende !

  Gillad av 1 person

  1. Tack snälla Karolina för en ljuvlig kommentar! Jag kan ju ärligt säga att insekter inte står på min favvolista heller men av någon underlig anledning så är dom fascinerande att fota 🙂
   Tusen tack för att du kikar in hos mig och läser 🙂 Uppskattas jättemycket!

   Gilla

 2. Underbart konstnärliga bilder, jag tittar och tittar och njuter och njuter. Det märks att du har gjort det när du tog bilderna och dök ner i busken! Förstår att du är förtjust i dina objektiv.

  Gillad av 1 person

 3. Ha ha ha! Ibland är det skönt att slippa de där bildbevisen och få leva i sin egna lilla villfarelse 😉 Tack än en gång för att vi får följa med dig in i din fantastiska drömvärld av mjuka och kärleksfulla bilder av naturen. Även om jag inte alls har möjlighet att fotografera så smått som du så fastnar jag ofta för just färgerna i motiv jag tar (vilket kanske är svårt att tro då de flesta av mina bilder är svartvita) för det är nåt känslomässigt där som liksom tar över det uppenbara man ser som jag gillar.
  Och att återkomma till samma motiv tycker jag är väldigt spännande för att se vad man kan göra annorlunda och hur det ter sig i olika ljusförhållanden, så att tillbringa timmar i en och samma buske förstår jag till fullo, även att se flera personers bilder av samma motiv tycker jag är både lärorikt och roligt för det ger inspiration som man sen kan göra till sin.
  Hoppas du får en någorlunda lugn helg på jobbet!

  Gillad av 1 person

  1. Tusen tusen Tack Lena!!! Visst är det fascinerande att återkomma till samma objekt/motiv för precis som du beskriver det så är det kreativt och även utmanande. För vad kan man göra annorlunda nästa och nästa gång man återkommer till samma motiv? 🙂 . Det är kreativt och lärorikt och vansinnigt roligt!
   Kul att du skrev det där om färgerna i bilder 🙂 Jag som oftast visar färg fascineras en hel del över svartvita bilder. Det speglar så mycket känslor och uttryck.
   Tack Tack!! 🙂

   Gilla

 4. Såklart är du lika smidig som förr, precis som jag fortfarande har storlek 38 … ibland vill man inte ha bildbevisen.
  Myrorna som springer gatlopp får mig att tänka på hur storstadspulsen brukade vara och inte längre är. Staden som liv är ju det som drabbats av coronan. Skogen klarar sig. Tur att du kan vila upp dig där, Hoppas att det där schemat blir bra.

  Gillad av 1 person

  1. Hahaha, precis så är det 🙂 Som igår när jag gick in i provhytten och såg min bakdel…. Alltså, det måste vara nåt fel på dom där speglarna dom har i provhytterna… 😉 😉 Vilken passande beskrivning och härlig jämförelse med myrorna och storstadspulsen som försvann med Coronans ankomst. Nu känns det ändå som att livet börjar återgå sakta men säkert. Kram på dig ❤

   Gillad av 1 person

Tack för att du hälsar på och lämnar ett ord eller 2 :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: