Medges Ej…

-Du har nog inga pengar på kortet…

säger grabben till mig på den andra sidan plexiglasskivan, där vi stod och precis beställt vår kvällsmat.

Kände hur jävla arg jag blev, nästan förnedrad. För jag visste, nästan exakt på öret, hur mycket pengar jag har på kortet. Det är för att jag tidigare samma dag bokat en tågbiljett som skulle betalas varpå köpet nekades två gånger, när jag försökte betala med mitt Mastercard. Valde då istället Swish vilket gick alldeles utmärkt…

Om det vore något fel på kortet skulle det väl inte ens funka att knappa in koden men det gjorde det. Orden som däremot mötte mig på kortdisplayen var: Medges ej.

Vilken jobbig känsla!

Med den stundande middagen i papperspåsen gick vi ut från matstället för att åka hem och i lugn och ro få njuta av en stark och välsmakande wokad kycklingfilé i thailändsk sötsur chilisås.

Kunde dock inte släppa tanken och frågetecknen kring mitt betalkort…

Så… sent igår kväll, fredag… ringde jag upp kundtjänst på SEB, vår bank, där en trevlig kille fanns till min hjälp. 

Jag förklarade vad som hänt mig under dagen och han berättade, det han kunde se på ”mina sidor”, att bankens bedrägeriavdelning (tror jag det heter) just igår spärrat mitt kort. Detta för att skydda mig från att inga obehöriga skulle länsa mitt konto… 

Så märkligt det kändes…

Under några sekunder så kändes huvudet som ett kaos, sen ett tomt hål… fram tills han förklarade allt.

Någon, har skimmat mitt kort…

Den trevlige killen på andra sidan telefonen kunde inte ge mig närmare information mer än att någon kommit över mina kortuppgifter. Troligtvis har det skett den senaste månaden och han förklarade sen att när banken får vetskap om detta så spärrar dom det omedelbart. Vet inte om jag uppfattade allt helt klart, för det blev lite svårt att ta in. Det här var inte riktigt det jag förväntade mig när jag ringde banken. 

Ni kan ju bara ana hur det började snurra av tankar och frågetecken.

Var har jag varit? Vart har jag använt mitt kort?…

Loggar in på kontot, scrollar ner… finns det något konstigt…?

8 augusti: Pengar har dragits från Amazon Prime Australia!!! Öhhh, har aldrig hört talas om stället ens… Vidare kunde jag se att samma summa återinsatts på mitt konto några dagar senare… Var jag inte förvirrad innan så blev jag det nu. VAD är det som pågår egentligen??

Så märkligt…

Kan det har något med skimningen att göra tro?

Kom sen att tänka på Instgram.

Mitt konto blev för en tid sedan kapat…

Kollar tillbaka på mina meddelanden och ser att samma dag, dvs 8 augusti men ev dagen innan, har någon tagit sig in på mitt konto. Hur jag upptäckte det var, tack vare en bekant som svarade på en kommentar som kom från mitt konto men som var skriven på ett annat språk. Hon anade att det inte var jag, utan någon annan. Så genom att skriva ett svar på kommentaren fick hon mig uppmärksam på att det var något skumt… TACK!! Det var så jag fick vetskap om att någon klivit in och tydligen vill göra mig sällskap, på ett jädrans så otrevligt och obehagligt sätt. 

Bytte förstås alla lösenord direkt (har 3 konton kopplade till mig) och har sen inte sett något konstigt. Tills det här hände…

Kan denna ”någon” kommit över mina kortuppgifter som finns inne på Instagram? Har ju lite då och då sponsrade inlägg vilket kräver att man registrerar sina kortuppgifterna. Eller har någon skimmat mitt kort i en fysisk butik?

Jag hoppas jag får ett svar. Den trevlige och hjälpsamma killen berättade att ett nytt kort redan är på väg och kanske får jag där en närmare förklaring. 

Känner en oerhörd tacksamhet över hur banken agerar. Är så tacksam att mina pengar finns kvar. Och nu när jag fått en förklaring kan jag andas ut trots att jag känner en oro över ”hur enkelt” man kan drabbas. Dessutom har både maken och jag nu råkat ut för samma sak. Han fick sitt kort skimmat i samma stund som vi lämnade landet för två veckors semester i januari. Även då agerade banken direkt när någon försökte shoppa på Wish med makens bankkort. Köpet gjordes dessutom från Amsterdam i Holland, samtidigt som vi satt på flyget…

till Maurutius!! 

Nu håller jag tummarna att både maken och jag slipper möta eller råka ut för några fler skumma typer. Vi har länge tänkt köpa ett sånt där skyddskort för skimming men vad hjälper det om kortterminalen är kapad?? Men det kan säkert vara bra att ha ändå om man skulle passera några skummisar med ont uppsåt…

Tack och Hej

Trevlig lördagskväll

Skimning (av engelskans skimming) är en form av kontokortsbedrägeri där en bedragare använder en avläsare för att stjäla kortuppgifterna på ett kontokort. Bedragaren kan sedan använda kortuppgifterna för att genomföra betalningar på internet, utan att ha tillgång till själva kortet. (Wikipedia)

20 svar till “Medges Ej…”

 1. Fy så obehagligt! Att de kan göra så både mot någon annan och dessutom rent tekniskt. Hoppas att allt löser sig för er och att dessutom att båda av er har råkat ut för detta…
  Men väldigt vackra och suggestiva bilder som vanligt. Hoppas att ni får en trevlig helg allt till trots!

  Gillad av 1 person

  1. Tack för kommentar och tankar. Visst är det obehagligt att sånt här tycks kunna hända så enkelt… Skrämmande och vem som helst kan verkligen råka illa ut.
   Även om man är försiktig med att lämna ut kortavgifter så kan man drabbas ändå, vilket känns olustigt. Jag kommer inte att lämna ut några nya kortuppgifter i onödan och om jag absolut inte måste. Fick tips av syrran att man kan skaffa ett separat betalkort kopplat till ett konto där man bara har en liten begränsad summa. Ett kort man kan ha om man måste ange kortuppgifter men som inte är kopplat till lönekontot. Ska absolut kolla upp den saken.
   Önskar dig en trevlig helg 🙂

   Gilla

 2. Obehagligt! Skönt att höra att banken snappat upp varningssignaler innan något värre hänt! Sedan kan jag lättare förstå att en tjuv vill ta ens pengar, än att logga in sig och skriva uttalanden/kommentarer som dig på andra språk, mysko!

  Gillad av 1 person

  1. Tack Karolina för din kommentar och dina tankar. Ja det är mycket knasigt som händer på nätet. Det är verkligen så himmelens obehagligt hur enkelt det verkar kunna vara dessutom. Nu ser det ut att ha ordnat upp sig för min del och jag kommer vara än mer försiktig framöver. 🙂

   Gilla

 3. Usch vilken mardröm, hoppas att det inte händer något mer elände pga detta nu. Det är obehagligt hur lätt det är att komma åt folks uppgifter idag, själv är jag löjligt rädd att bli drabbad. Paniken innan man vet om man har några slantar kvar måste vara hemsk. Har förstått att det är förhållandevis vanligt att de kapar konton på sociala medier för att skriva till ens vänner där och be dem skicka pengar för att man är i någon slags tillfällig knipa men inte trodde jag de skrev på annat språk då, det verkar ju lite långsökt. Kram på dig och hoppas att det ändå känns något bättre idag.

  Gillad av 1 person

  1. Ja det var sannerligen en väldigt konstig och obehaglig upplevelse. Enligt banken så har en eller flera personer försökt handla med mina kortuppgifter men hur och var dom kommit över dom är inget jag fått vetskap om. När jag tittar tillbaka på kontot så misstänker jag att det har att göra med den som kapat mitt Instagramkonto där jag tyvärr lagt in mitt betalkort… Datumen stämmer överens. Kommer INTE lägga in det igen! Och jag är tacksam att banken ändå var så snabba och reagerade att dom inte hann tömma mitt konto.
   Ha det gott och Kram

   Gilla

 4. Först och främst borde ju banken kontaktat dig i samband med att de spärrade kortet!
  Sedan är det som det är, farligt att lämna ut kortuppgifter – speciellt att tillåta att de sparas på olika sajter! Det finns så sanslöst mycket information ute på nätet som folk utan att bry sig delar med sig av. Mina vänner tycker att jag är knäpp som håller stenhårt på den integritet jag kan påverka, väl medveten om att det ändå finns mycket att finna om mig. Jag kan skriva en lång utläggning om hur jag gör, men det är inte läget här. Det viktiga är att du har fått hjälp och har bytt lösenord med mera.
  Kram!

  Gillad av 1 person

  1. Precis så borde det gått till. Det håller jag absolut med dig om. Det var väl därför det blev extra snopet när jag stod där som ett fån när displayen visade Medges EJ… Banken har inte berättat exakt var och hur det skedde mer än att en eller flera typer försökt handla med hjälp av mina kortuppgifter. Jag kommer vara extremt försiktig framöver!! Syrran tipsade mig om hur hon gör… Familjen har ett kort som bara ligger hemma, kopplat till ett konto där dom bara ser till att ha en liten summa och det kortet används till ev köp på nätet. Kortet är inte kopplat till någons lönekonto så risken att bli av med stora summor är minimal. Det kan absolut vara ett sätt och isåfall väl värt dom där extra hundralapparna det kostar att ha ett extra betalkort. Otäckt och skrämmande är det hur enkelt tjuvar och banditer kan sätta sprätt på andras pengar… Inte alls kul! Efter att ha ändrat alla lösenord och fått nytt kort så hoppas jag på ett lugn framöver. Ha det gott!! Stor Kram 🙂

   Gillad av 1 person

 5. Det är hemskt obehagligt hur lätt det är att komma åt uppgifter och att råka ut för sådant som du gjorde.. Jag aktar mig noga för att lämna ut kortuppgifter. Och att de ska sparas på någon sajt, aldrig i livet!
  Men vilken tur att det ordnade sig i alla fall och att du har pengarna i behåll. Förstår att det var en jobbig upplevelse och man kan inte vara nog försiktig på nätet. Det är ju nackdelen med internet. Usch ja, trist….

  Gillad av 1 person

  1. Visst är det så!! Riktigt otäckt och skrämmande och jag kan lova att jag kommer vara extra försiktig framöver med att lämna ut kortuppgifterna. Skönt ändå att allt löste sig och pengarna fick stanna kvar i min ägo 🙂
   Tack för kommentar och titt hos mig 🙂

   Gilla

 6. Kan bara hålla med ovanstående skribenter. Detta är skrämmande!
  Hur löjligt lätt det är att ” ta över” ens kontokort och shoppa på. Alla företags IT-avdelningar borde verkligen kunna krävas att de har stenkoll. Så är det inte och det tycks dessutom vara mer fördelaktigt för banker att ersätta de som drabbats än att gradera upp sig säkerhetsmässigt. I kläm kommer kortägaren som får leva med sin otrygghet. Bedrövligt!
  Deerhunter

  Gillad av 1 person

  1. Håller absolut med dig. Skrämmande och obehagligt! Och jag kan lova att jag kommer vara extra försiktig framöver med mina kortuppgifter.
   Tack för kommentar och tankar 🙂

   Gilla

  1. Ja riktigt obehagligt har det varit men nu har allt ordnat upp sig och jag kommer i fortsättningen vara extra noga och försiktig.
   Visst är dom svartvita bilderna valda efter min känsla. Dom har legat här i bildarkivet och väntat och jag kände att det var nu dom passade 🙂 Tack för kommentar och titt!

   Gillad av 1 person

 7. Verkligen obehagligt! Och så sårbara vi är. Fint att banken var så snabb med att reagera. Men man blir ju helt ställd. Hur kan det vara möjligt. Har för egen del blivit bestulen på en plånbok där jag hade mina kort men hann då spärra dem. Har numer bara ett par tusenlappar på det kort jag använder till vardags. Och för över efter hand. Har också spärrat kortet så att inga köp medges utomlands. (Blev första gången jag blev rånad på väskan av med 18 000 kr på kortet.( Hade så mycket pengar där för att jag hade en checkkredit på 15 000) Men jag är väldigt orolig när det gäller kort. Använder helst ett kreditkort som känns säkrare.
  Måste ge en eloge till dina vackra bilder och de gav verkligen en känsla av att det var något overkligt och lite läskigt.
  Hoppas du får veta vad so hänt.
  Många tankar.

  Gillad av 1 person

  1. Men usch så obehagligt att bli bestulen på plånbok och kort. Men fick du tillbaka dina pengar? Det är verkligen en stor summa att förlora… Nu verkar allt ha löst sig för min del men exakt vad som hände har jag inte fått veta. Datumen talar för att det var den som kapade mitt Instagram som då också kom över mina kortuppgifter. Det köp som gjordes i Australien!!! var samma datum +- någon dag… som jag fick vetskap om att någon använde mitt Instagram. Det är riktigt obehagligt.
   Jag kommer i fortsättningen att vara extra noga och försiktig med att lämna ut mitt betalkort. Tack för kommentar och titt hos mig 🙂

   Gilla

 8. Så skönt att det löste sig men en riktigt obehaglig upplevelse när man inte förstår vad som händer. Dina bilder är vackra om drömlika men kanske mer kopplade till mardröm än vackra drömmar. Hu, Läskigt med allt som kan ske via nätet nuförtiden!

  Gillad av 1 person

  1. Ja tack och lov löste sig allt men det kändes riktigt otäckt. Tänk så sårbar man är på nätet och det kan verkligen drabba vem som helst. Nu har vi skaffat ett särskilt kort som är kopplat till ett eget konto där vi aldrig har pengar stående utan kommer bara användas till de tillfällen man måste ange sitt kortnummer vilket tyvärr är lite då och då. Bilderna hade legat till sig en stund och när det här hände kände jag att dom blev passande till det som hände. Tack så hjärtligt 🙂

   Gilla

Tack för att du hälsar på och lämnar ett ord eller 2 :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: