Svalbard, del 1

Hur börjar man egentligen med att berätta och visa bilder från den mest fantastiska och mest annorlunda resan jag nyligen fått vara med om? Blir det bäst med en summering eller ska man välja en dagboksvariant?? Tänker att jag börjar skriva och så får det bli som det blir 🙂

Resan var bokad sedan lång tid tillbaka men med det rådande läge som pågått/pågår med pandemier och krig så vågade jag inte hoppas och känna mig säker förrän jag tog klivet in i båten och landade i vår hytt…

Tillsammans med ett sällskap av andra naturfotografer och filmare började vår resa i Oslo, på ett hotell bredvid Gardemoens flygplats. Det var där i lobbyn som många av oss möttes för första gången och jösses vad det kändes pirrigt. Trevande och försiktigt och lite utforskande träffades vi över en middag på grannhotellet kvällen innan avresa. Med ett sällskap från världens alla hörn (nästan) så blev det lite engelska, svengelska och många frågetecken när jag bl.a försökte mig på att förstå danska… 🙂

Klockan 04 sjöng mobilen sin väckningssång och resan tog sin början, denna måndagsmorgon i mitten av maj. Flyget tog oss via Tromsö till Longyearbyen på Svalbard. I Tromsö kliver man av för att visa passet, för att några minuter senare gå på samma plan igen… Känns lite udda men så är reglerna och det är bara att gilla läget.

Lämnade ett regnigt Tromsö,

flög över de vackraste vyer jag skådat och landade efter ca 1½ timmes flygning på Svalbard.

Första natten var vi inbokade på hotell och på kvällen samlades vi alla över en middag där vi fick möta den ena av våra expeditionsledare, Jens. En del valde sen att natta sig och ladda för avresa dagen efter medan en del tog en tur i midnattssol. Målet var havet och hamnen för att fotografera fåglar och landskap. Kontrasterna av livet blev aningens komisk när vi seriösa fotografer spatserade ner till havet med våra kameror, medan byns ungdomar partade på för fullt för att fira in 17 maj 🙂

I fjorden låg båten och väntade på oss.

Dagen för avresa var dagen då alla norrmän går i parad, viftandes med flaggor och sjunger upp i sång. Maken och jag ”flydde firandet” och valde istället att ta en promenad i gassande solsken längs vägarna i byn.

Stannade till en stund för att fotografera och beundra den vackra Svalbardrenen som med sina två fina ungar, tagit en paus precis bredvid vägen. Dom tycktes inte heller bry sig så mycket om nationaldagsfirande 😉 Dom såg mest ut att ta allt med ro 🙂

Kom fram till vägens ände och såg några ungdomar med norska flaggor och gevär gå ut på tur. Det måste vara något alldeles fantastiskt att gå på tur i det mäktiga och vackra landskapet.

Ja, så länge man inte möter isbjörnen förstås…

Men som turist passerar man inte gränsen utan man vänder om och går in till centrum igen.

På eftermiddagen blev det så dags att gå ombord. Vi välkomnades av Fanny och Anna, en del av besättningen och blev tilldelade våra hytter. Jens dotter, iklädd folkdräkt, var även hon med och hälsade oss välkomna ombord innan hon gav sig av hemåt igen.

Innan avresa förevigade vi oss på en gruppbild framför M/S Freya, vårt boende den kommande veckan.

Efter att vi installerat oss i hytterna och gått igenom den viktiga säkerhetsinformationen började resan ut på havet, med målet att njuta varje sekund och ta in alla upplevelser för att sen spara som ett minne för livet.

Det var allt för den här gången.

Önskar Er Alla en fin pingsthelg!

Fortsättningen kommer snart 🙂

Vi ska först hinna med lite stugfix och ett besök på Knuthöjdsmossen.

Så…. På återseende ❤

13 kommentarer på “Svalbard, del 1

Add yours

  1. Tusen tack Carina!! SÅ roligt att du vill följa med på min resa till fantastiska Svalbard. Kan bara säga en sak, att OM du har möjlighet att någon gång i livet åka dit… GÖR DET!! Fler bilder kommer snart 🙂 Mvh Susanne

   Gilla

  1. Tusen tack!!! Så kul att du vill ta del av min resa. Uppskattas jättemycket 🙂 Det var något alldeles särskilt att flyga norrut mot helt annan natur än vad vi är vana med här nere. Och fler bilder kommer alldeles snart 😉 Mvh Susanne

   Gilla

 1. Wow vilken underbar berättelse av vår fantastiska resa
  Vilka fina bilder❤ av underbara människor och en vacker natur
  Ha det så gott. Mvh Anita

  Gillad av 1 person

  1. Tack fina Anita!! Tusen tack för att du kikar in här och tar del av vår fantastiska resa. Snart kommer fortsättningen 🙂 Allt gott till dig. Mvh Susanne

   Gilla

 2. Åh. Jag både ryser och myser. Fryser och fascineras och gapar. Läser först allt, sedan går jag igenom inlägget igen och klickar upp bilderna för att se ordentligt. Så sent som i fredags pratade jag med ett par som snart ska resa till Svalbard och igår med en som så gärna skulle vilja resa dit. Min brors drömresmål dessutom.
  Jag väljer att resa med dina bilder!
  Men nyfikar mig på konstruktionen som din man ser ut att titta på på bilden ovanför renarna. Vad är det? Och husen/rucklen(?) på bilden under renarna. Är det en gammal liftanläggning eller något som faktiskt används? Sådan kontrast mot bostadshusen som ser rätt nybyggda och gedigna ut.

  Så. Nu kastar jag mig över del två!

  Gillad av 1 person

  1. Hejsan! Konstruktionen maken tittar på är vatten- och avloppsledningar som ligger så där på Svalbard. Pga av permafrosten kan inget grävas ned. Du kan heller inte begravas på ön.
   Den där fallfärdiga byggnaden på sluttningen är en gammal kolgruva som inte är i bruk men än idag finns det en kolgruva som används. Gruve 7.
   Det är så annorlunda mot hur vi har det. Och det är många svenskar och andra nationaliteter som bor och jobbar på ön.
   Sällskapet vi åkte med pratade om polarbacillen… Den finns! 🙂 Och den är svår att bli av med, om man nu skulle vilja det. Symptomen på bacillen är att man liksom får en dragningskraft av att åka tillbaka 🙂 Hoppas dina vänner kommer iväg och kanske drabbas även dom av bacillen 😉
   Allt gott! Och Tusen tusen tack för att du följer med mig på resan.

   Gillad av 1 person

 3. Det ska bli intressant att ta del av dina övriga inlägg om resan med kommentarer och tankar om det du upplevt. Jag har ju sett dina inlägg på Instagram, men tänker mig att du har mycket mer att bjuda på både i bild och text 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Tusen tack Claes! Visar endast ett litet urval av bilder på Instagram. Precis det du skriver så blir det mer ord, tankar och bilder från vår resa här på bloggen. Ska snart summera ihop dom sista dagarna. Tack för titten 🙂

   Gillad av 1 person

Tack för att du hälsar på och lämnar ett ord eller 2 :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: