Ut på tur

Om vi skulle styrt ratten norrut i 12 timmar, hade vi hamnat i typ Luleå, men då utan kiss- och matpaus förstås. Hade vi styrt söderut istället… undrar just hur långt vi kommit då???

Det här är tankar vi hade när vi rullade hemåt efter vår nästan 12-timmars långa ”roadtrip” i lördags. Naturen stod som fokus och målet för dagen var främst att hitta nya naturreservat att besöka framöver. MEN när vi väl var på tur så kom förstås suget och förhoppningen om att ev få se en uggla eller två…

Ni kommer väl ihåg för några år sen när jag hade turen att träffa flera ugglor, samma sommar. Ja, det blir liksom som ett beroende. Så när vi äntligen haft äran att möta en uggla igen, då är man fast 🙂

Även om jag nu tycker att den här vändan med vinterväder känns nedrans så onödig, så måste jag ändå erkänna att det var bra vackert på många av de platser vi besökte.

Bilden ovanför är tagen strax efter klockan 08 under en spaningspromenad i uggleland. Snöyran hade tagit paus och i skydd av vind så kändes det riktigt skönt. Men någon uggla såg vi inte. Varken här eller på nästa stopp. Men så är det. Naturens invånare styr själva och hur gärna man än hoppas se lappen sitta på en staketstolpe eller hög stubbe så vet man förstås, att den lika väl kan sitta och trycka bredvid en trädstam och vänta på att dom tvåbenta ska passera 😉 innan morgonturen över dom närliggande jaktmarkerna klaras av.

Vädret skiftade snabbt och rätt vad det var så blev sikten allt sämre och det ihärdiga snöfallet täckte naturen och omgivningen.

Färden gick vidare till en annan plats, en annan skog, där vi tidigare sett ugglor. På vägen dit tog vi en liten avstickare till ett för oss, nytt naturreservat. Där fick vi syn på två tranor som spatserade omkring i snöyran.

När förhållandena inte är dom optimala med långa avstånd och dålig sikt… Då får man ta fram den kreativa ådran och skapa något annat. Betydligt roligare faktiskt. Artbilder finns det gott om så varför inte leka lite med olika inställningar och rörelser 😉

Strax intill låg några olika arter av gäss och guppade i vattnet bland snötäckta tuvor och torkat gräs. Men kanske att dom lessnade på miljön och vädret. Det dröjde inte länge förrän dom gav sig av mot ny plats. Tranorna då… Dom hängde fortfarande kvar när vi kom tillbaka efter den knappa timmen som vi tillbringade på skogsvägar i det nya reservatet. En plats vi absolut kommer att besöka längre fram i vår. Naturen såg helt fantastisk ut och skogen så vacker.

När vi ändå var ute och såg oss omkring på länets vägar passade vi på att ta oss uppåt i länet för ännu en uggleplats. Där på kalhygget blev vi sittande (i bilen) under ett par timmar. Vi hann ta både en och två koppar kaffe och njuta av gårdagens nybakade sockerkaka som tilltugg.

Att bara sitta så där och stirra på omgivningen och tänkta grenar, perfekta för bra foton 😉 … är som meditation. Ugglan då?? Nope… Den ville inte visa sig för oss. Kanske har den dragit vidare norrut. Det är ju ändå där den liksom hör hemma, Hökugglan.

Färden gick sedan vidare på mindre vägar med siktet inställt på våra hemtrakter. Snön fortsatte att falla och på vissa platser kändes det som att det var mer vinter än det varit, under hela vintern.

Passerade otaliga träd, vackert dekorerade i grafiska snömönster. Riktigt snyggt faktiskt.

Längs vägen tyckte jag mig se något svart och superstort högt uppe bland tallens grenar. Maken vände om bilen och åkte tillbaka en bit. Förhoppningsvis skulle vi få en skymt av vad som satt så fint och chillade.

Och där var den.

Körde in på en liten avfart och så tyst och försiktigt vi bara kunde, tog vi oss ut med kameran. Men, som så många gånger förut, så hann man knappt blinka innan den gav sig av över vägen och in i skogen på motsatt sida.

Trots uteblivna ugglebilder och andra djurbilder så kände vi oss ändå nöjda med att ha sett oss omkring i stora delar av vårt län. Det går att upptäcka så mycket annat när man är ute och far. Och tar man dessutom några avstickare så upptäcker man ännu mer.

Målet vi hade med att reka naturreservat blev definitivt inte uppnått men i söndags tog jag tag i saken lite bättre och började skriva ner tänkta besöksplatser i en bok som vi ska ha med i bilen. Tänkte börja med dom närliggande naturreservaten men just själva besöken får nog vänta ett litet tag till. Åtminstone tills våren står för dörren och marken täcks av efterlängtade vårblommor.

På återseende 🙂

14 svar till “Ut på tur”

  1. NU är väl ändå våren här på riktigt! Så har det åtminstone känts den senaste tiden. För trots kylslagna nätter har dagarna varit varma och sköna och nu kan man äntligen skymta små skönheter kika upp. Som för att se om det är på riktigt 😉 För det är det väl 😉 Allt gott till dig!! Och tusen tack för fina ord och för titten!

   Gillad av 1 person

 1. Det blev en ordentlig naturtur med många intryck förstår jag. Nu vet ni vart ni ska ta vägen en annan dag. Jag fastnar för de fantastiska trädstamsbilderna med snöyra bland alla annorlunda bilder – så härligt snön dekorerar! Och ja, även jag som gillar snö och vinter blev lite paff när vintern återvände med mer snö än någonsin.
  Trevlig helg Susanne!

  Gillad av 1 person

  1. Tack snälla! Visst kunde man ändå känna att våren var på gång, trots all snökaos… för solen den värmer härligt och snön som föll försvann snabbt. Skönt! Den mängden snö hade gärna fått komma under vintern men dessvärre kan vi inte styra över allt 😉
   Allt gott!!! Och tusen tack för titten och dom fina orden!

   Gillad av 1 person

  1. Haha, ja vi hade nog kunnat snurra runt flera varv med dom milen och timmarna 🙂 Tänk vad vi skulle få se mycket, om vi förstås inte skulle bli alldeles yra i huvudet av allt snurrande 😉 Eller av allt vackert ❤
   Tusen tack för fina ord och för titten in hos mig 🙂 Uppskattas! Kram

   Gilla

 2. Lön för mödan, trots ugglor som gömmer sig ( i mossen? 😉 ) efter lång åktur till dessa vackra vyer, och ögongodis, som alltid, för oss som får ta del av vackra foton.
  Ja, nu kommer det att sitta fint med marktäckande sippor i det gröna. Snart där …

  Gillad av 1 person

  1. Det är väl ändå bra härligt med alla våra årstider. Nu har man nästan glömt snökaoset, trots att det inte var allt för länge sen. Helgen har ju varit helt fantastisk och kommande dagar ska nog få marken att gunga och blomstra. Tusen tack för titten och dom fina orden 🙂

   Gilla

Tack för att du hälsar på och lämnar ett ord eller 2 :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: