Det knarrar och låter…

18 svar till “Det knarrar och låter…”

  1. Först: Spått i tenn hade vi som tradition länge, det är väldigt roligt. Men kronor? Det kan anta vilka skepnader som helst som man sen ska försöka tyda.

    De där tidningarna och tapetresterna under trappan är fantastiskt historia, vi hittade sånt i torpkökets väggar. Och den där underbart vackra dörren…! Ramsbergs bruk googlar jag mig till, där har nog det som ligger nedanför er kakelugn gjutits. Så roligt med alla vackra detaljer! Kul också med det lilla tittskåpet i kaninburen. Jag gjorde ett juligt tittskåp i en gammal fyrkantig plåtburk med glaslock för några år sedan, den måste uppdateras med grenar i år, bra att bli påmind. Låter jättehärligt med spabesök!

    Ha de’!

    Gillad av 1 person

    1. Vad roligt att du kände igen traditionen att spå i tenn och dessutom själv haft det som tradition. Det vore faktiskt riktigt roligt at prova på det någon gång.
      Visst är det väl roligt och spännande att hitta alla dessa tidningsurklipp och tapetrester. Man blir liksom varm i hjärtat av sånt.
      TACK! snälla för din hjälp med Ramsbergs bruk. Jag började söka direkt när jag såg vad du skrivit. Jag hade sökt tidigare men inte hittat något. Sökte säkert på fel ord. Hittade något som heter ”sättugnsplatta” och funderar om det kan vara en sådan som man hittat och sen lagt ner på golvet… Det är verkligen superintressant att läsa om all historia och se om det finns kopplingar till vårt hus och alla detaljer. Och SÅ superroligt att få återkopplingar här på bloggen. Det gör mig oerhört glad och varm och väldigt tacksam.
      Låter spännande med ditt juliga tittskåp som kan plockas fram år efter år.
      Tack snälla för din fina kommentar.

      Gillad av 1 person

  2. Så härligt med ett hus med historia! Självklart kan man inte måla över tidningssidorna och den otroligt vackra tapeten. Självklart att man tog till vara gammalt virke och inte skaffade nya bräder förr. Sneda hus är charmiga men jag glömmer aldrig när vi skulle hjälpa mina f d svärföräldrar att tapetsera ett rum i deras gamla hus någon gång på 70-talet när medaljongtapeter var moderna, en hel medaljong i ett hörn var bara halv när vi kom till nästa hörn….

    Här ska vi också plocka fram adventsstjärnor/stakar i veckan nu när vintern har kommit på allvar.

    Gillad av 1 person

    1. Haha, skrattar gott och känner så igen det där med tapetseringen. Det är absolut inte enkelt och ska det sen vara mönster så… Ja jösses 🙂 🙂
      Och visst har det sin charm. Ja, det är verkligen roligt med all historia man hittar i huset och omgivningarna.
      Tusen tack för fin kommentar!

      Gilla

    1. Visst är det hemtrevligt när det knäpper och knakar. Låter skönt med bergvärmepump. Här fortsätter vi ett tag med veden. Vi har annat back-up vilket är skönt om tiden är knapp och om det blir väldigt kallt.
      Tack så mycket för din fina kommentar! Det uppskattas!

      Gilla

  3. Åh så fint och mysigt ni verkar bo! Gamla hus har ju själ och atmosfär till skillnad från alla ”lådor” som byggs nu för tiden. I alla fall här i stan. Trist tycker jag, och många med mig. Så fint du har ordnat för dina inneboende, där trivs de säkert. 😀 Ha det så gott!

    Gillad av 1 person

    1. Tack snälla Ulla! Ja, det är något särskilt med gamla hus. Gillar inte heller det stela och lådliknande byggnaderna som man ser. Tycker mer om det gamla och charmiga. Blir så mycket mer personligt.

      Gilla

  4. Så härligt att läsa om hur ni har det … och det där med knakande och andra konstiga läten minns jag från vårt hus i kanten av skogen … lite hemtrevligt tycker jag. Gläder mig åt att de gamla tidningarna och tapeterna fick vara kvar och dessutom synas – underbar historia!

    Minns den gamla stubben och njuter nu av bilderna på deras nya hem! Underbart!

    Ha det gott!

    Gillad av 1 person

    1. Tack snälla Anki! Förstår att det är igenkännande och visst är det hemtrevligt. Och säkerligen lite hemsökt också 😉 Men allt har sin charm. Så även all historia som vi hittar. SÅ spännande!

      Gillad av 1 person

  5. Vilket fint litet kaninhus! Vet du.. det där du bevarat under trappen det är ju härligt. Har sett en inredningsperson fota och göra en tapet av sånt. Så att saker kan renoveras, tätas och sedan ändå behålla samma look, fast då med en tapet utanpå ex. gips. Det tycker jag var mycket smart! Inte applicerbart i alla sammanhang men ändå kul och smart.

    Gillad av 1 person

    1. Tack snälla Anna! Ja, det var en smart idé det där med att göra en tapet av fynden som man fotat. Vi har sparat gamla tapeter vi hittat i uthusen. Får se om vi använder dom till något 🙂
      Det finns så mycket kreativt och användbart där ute i cyberrymden. Jag snappar upp lite av varje och provar en del.

      Gilla

  6. Men oj, vad fint ni bor!!! Jag menar att bo i ett så gammalt hus med anor måste kännas fantastiskt spännande. Att måla undersidorna på trappen hade nära på varit ett brott. Haha..
    Det finns så många detaljer och mycket charm i gamla hus som bevarats och ni verkar ha hittat helt rätt. Tack för att du delar med dig av allt det här, så härligt och stämningsfullt. Själv jag inte ens plockat fram något här hemma som antyder att julen faktiskt snart är här.

    Gillad av 1 person

    1. Tack snälla Anita ❤ Ja, det är speciellt att bo i gammalt hus och så mysigt när man kan få veta mer om dess historia. Dom förra ägarna vet jag, har mer att berätta, så vi hoppas få till en träff framöver så vi får höra mer historia om huset och byn. Tack!!

      Gillad av 1 person

  7. Tre Ess, Pain Riche och njurstuvning …
    Men så underbart med alla gamla, riktigt gamla, detaljer hos er – rena skatter! Visst lär man sig husets olika ljud och reagerar på det som låter annorlunda?
    Och så ditt fina kaninhus, så inspirerande! Så fint med ljusslingan som skänker magi ❤ Tänk om jag skulle fixa ett bättre hus till alla mina muminfigurer som nu står på rad på bröstlisten i matsalen?

    Gillad av 1 person

    1. Visst är det härligt med gamla fynd och skattgömmor. Jag blir alldeles varm inombords när jag hittar fina minnen. Sen kan man få sig ett gott skratt och tänka att mycket var bra förr men en del har nog trots allt blivit till det bättre… Kom precis på att jag nog ska ut till lillstugan och vända bladet i kalendern och se vad Januari har att erbjuda 😉 Tusen tack för härlig återkoppling ❤

      Gilla

Tack för att du hälsar på och lämnar ett ord eller 2 :)