Det surrar i min buske…

… Ohps 🙂

Det kanske kan tolkas på olika sätt…

🙂 😉

Här kommer min tolkning…

Att se hur buskarna i min trädgård fullkomligt täcks av gigantiska jättehumlor, mindre humlor, bin och andra flygande insekter är lycka och glädje 🙂 

Där, mitt i busken, som jag tror är Lingonoxbär (rätta mig om jag har fel), trängdes jag och maken med alla surrande insekter. Maken med sitt 135 mm Pentacon satt på ett något säkrare avstånd. Jag med mitt 29 mm Pentacon + mellanring stod stundtals öga mot öga med dessa jättar. Förstod efter ett tag, när det började surra väldigt nära och överallt och jag kände mig som mittcirkeln i en rondell…

att jag inte var jättepoppis 🙂 🙂 

Hua… 

Det var också typ här som jag kände att det nog var dags att plocka bort mellanringen, för ibland blev det så pass nära möten att det blev alldeles mörkt framför objektivet.

Sagt och gjort…

Av med mellanringen och tillbaks in i busken.

Märkte ibland att en del av dom surrande besökarna troligtvis har ett rätt så stort revir, precis som jag 😉 så då var det bara till att ta ett kliv tillbaka. Vill ju inte bli bränd eller stucken på näsan liksom…

Jag använder ofta, när objektet är aningens svårtillgänglig eller inte helt önskvärd, dvs jag vill inte ha dom mig men gärna i bilden… en teknik där jag fotar mer med känslan. Låter händerna styra kameran utan att jag fokuserar med blicken i sökaren. Det var precis så jag gjorde med många av mina bilder i den surrande busken. Uppmärksammade vid bildgenomgången att det ofta blev bakdelen som hamnade i fokus.

Men vad gör väl det?! Baksidan är lika vacker som framsidan 🙂 

En annan, kanske inte helt lika önskad gäst i trädgården, stod på huvudet i en blomknopp.  Såg dom sprattlande benen och kände direkt att den lilla krabaten vill jag också ha med på en bild. För även om jag och myrorna inte är superkompisar så är dom ofta med i mina bilder. Dom är roliga att fota. Precis som spindlar och andra kryp. Gillar en del av dom men bara på avstånd och i mina bilder. Kommer dom för nära så…

Aj aj aj

Slutligen en liten uppdatering kring paketet vi väntat på… Jodå… vi väntar fortfarande. Skittråkigt. Vi vet att det skickats REK från Ukraina men sen har det fastnat någonstans på vägen. Håller tummarna att det dyker upp alternativt att vi får våra pengar tillbaka. På ett eller annat sätt löser det sig nog och vi får väl lägga in en ny beställning 🙂

Min gräsmatta täcks varje år av dessa orangerödgula blommor. Finns även de som är enbart ljusgula. Det är verkligen inte snyggt men tänker att för insekternas skull kanske dom ska stå kvar ett tag (läs: vill inte tjata för mycket på maken att gräset behöver klippas 😉 ) …

Sökte på Google vad det kan vara för blommor och hittade något som jag tror att det är:

Rödfibbla eller…

är det kanske Eldfibbla…

eller kan det vara Ängsfibbla??

Äh, för tusan, spelar roll. Dom står där dom står och lyser upp trädgården. 

Nu ska jag njuta av förmodat åskväder.

Tack och Hej från Lilla Mig ❤

26 kommentarer på “Det surrar i min buske…

Add yours

 1. He he he, ja det var ju också en rubrik 😀 Tack för dagens skratt!!
  Alltså jag älskar ju dessa humlor, som små pälsklädda köttbullar med vingar som jag såg nån använde som beskrivning på dem (en av de som råddat natursidans instagramkonto här under våren, men minns tyvärr inte vem just nu). Helt underbara bilder, men jag har nog aldrig märkt att de blir irriterade om man kommer nära så det var faktiskt nytt för mig. Jag som till och med brukade klappa dem på ryggen som liten. Nu är jag långt ifrån säker men är inte alla tre fibbel-namnen namn på samma blomma? men som du skriver, det spelar ju i sig ingen roll 🙂
  Underbara bilder och humlerumpor är ju jättesöta så jag gillar ju de bilderna. Favoriterna är helt klart myran som står på huvudet och humlan ovanför den. Det är alltid en njutning att kika in hos dig och drömma sig bort i bilderna.

  Gillad av 1 person

  1. 🙂
   Tack så jättemycket Lena för fin respons. Dom stora humlorna var coola men dom små blev irriterande och började cirkulera runt mig flera gånger så då kände jag att det var bäst att backa lite. Det var inte många dagar som busken stod i blom så ibland behöver man lite tur med väder och vind och bra förutsättningar. Nu blommar annat i trädgården och i naturen men värmen gör att man blir svettig av att bara sitta ute och äta frukost 🙂 🙂 så det blir inte mycket fotande just dom här dagarna. Meeen jag ska inte klaga… 😉

   Gilla

 2. Oj, det var verkligen en surrande makrofest i buskarna 😉
  Superhärligt och jag gillar din fibla på gräsmattan! Underbart och tänk på insekterna så glada de är!
  Hälsningar Halina

  Gillad av 1 person

  1. Tack så jättemycket! Ja det var helt galet så mycket surr det var i busken men det dröjde inte många dagar innan det tystnade… Nu blommar annat fint i naturen och i trädgården men värmen gör det inte jätteenkelt att röra sig ute med kameran. Meeen jag ska inte klaga 😉 Snart är det höst igen 😉 🙂

   Gilla

 3. Vilket lyft och vilken glädjestund jag har haft här bland dina surrisar! Det är så roligt att du har så roligt med gamlingarna…och mellanringarna…och jag blir nostalgisk. Experimentera på du, det är en fröjd för ögat och en lisa för själen att läsa! Kram!

  Gillad av 1 person

  1. Tack fina Gertie! Det är ett äventyr mest hela tiden att utforska dessa gamla objektiv. Man vet liksom aldrig vad slutresultatet blir förrän man plockar upp dom på datorn. Just för tillfället är det galet varmt och man går supersvettig mest hela tiden så fotande ligger lite på is dom här dagarna. Meeen, jag ska inte klaga… snart är det höst 😉 🙂 Kram!

   Gilla

 4. Det är alltid njutbart när humlekonserter går av stapeln. I år har det varit i äppelträdsblomningen på torpet, lite senare blir det i sparrisens pytteklockor vid verandan och sen också Clarkians populära lila blommor. Jag har nog jagat de där skarpa bilderna på humlorna men ser hos dig att det ju kan bil riktigt läckra bilder ändå, bara man släpper loss. Här gillar jag femte bildens vingviftande och lurviga kropp men också fotonas härliga färger i rosagrönt där blommorna sticker av som små pärlor mot bokhén. Åter en mycket sevärd fotoserie!

  Gillad av 1 person

  1. Tack så jättemycket! Ja det är ljuvligt med humlekonserter (härligt uttryck!). Det är så härligt när man har blomster som blommar i omgångar så man får ha dom kvar. Nu har jag googlat på sparrisblommor, har aldrig sett förut… Och Clarkian! Så vackert. Funderade om jag har nåt liknande men är inte säker…
   Jag som du och många andra jagar skärpa i bilderna. Jag är också ute efter skärpan många gånger men just när jag använder dom gamla vintageobjektiven så får bilden bli vad det blir liksom. Skärpan hos dom är inte alltid som på dom nya. Förutom Pentacon som har en kristallklar skärpa när den väl sitter. Men eftersom dom är manuella och inte ger signal på när det är skärpa så får man gå på känn.
   Tusen tack för dina fina ord och kommentarer! Det uppskattas massor 🙂

   Gilla

 5. Älskar dina historier! Och på det mycket fina bilder! De är underbara de små bina och flugor eller mygg när man får de på bild och inte på sig… Det är en underbar tid nu, frågan är bara hur man ska hinna med allt…. Men nu jobbar jag i morgon och sen ledig midsommar. Då har jag och en kompis gjort upp en date med våra kameror 😉
  Det finns en mycket smart app som heter PlantNet där man kan fota sin blomma, löv eller ”buske” 😉 och sen talar den om vad det är. Mycket bra sak att ta till!

  Gillad av 1 person

  1. Tusen tusen tack Carina för fin kommentar, som alltid. Och tack för tipset om appen 🙂 Jag laddade ner den och använde den den när vi vandrade under midsommar. Mycket användbar! Hoppas du hade en fin midsommarhelg och fick möjlighet att använda kameran.

   Gilla

  1. Men Åh tusen tack!! Men något fotoproffs är jag då rakt inte. Bara lite nördig 😉 🙂 och med ett stort behov av att få vara kreativ. Uppskattar jättemycket att du kikar in här och kommenterar. Det värmer! Tack!

   Gilla

  1. Tusen tack Claes för fin kommentar! Det är dom här gamla vintageobjektiven som gör bilden så fascinerande och spännande. Jag har verkligen nördat in mig på dom gamla godingarna 🙂 Tack!

   Gillad av 1 person

 6. Haha.. du fann en bra inledning där 😉 Bilderna är helt magiska och visst är det fantastiskt när humlorna surrar och alla bin som letar nektar med huvudet djupt ner i blommorna. De är inte alltid så lätta att fånga, här är det oftast tålamod som gäller. Plus en bra utrustning, den där mellanringen verkar komma väl till användning. Som sagt, ljuvliga bilder som alltid här hos dig. Abstrakt men samtdigt med ett tydligt fokus, känslofyllt och ofta blandat med harmoniska färger och så dina finurliga rader ovanpå det gör att det är en njutning att titta in här.
  Nu ska jag leta efter inlägget från Cypern! 😀
  Ha en fortsatt fin vecka!

  Gillad av 1 person

  1. Tack snälla Anita för fina ord!!! Blir varm i hjärtat ❤
   Såg att du hittade inlägget från Cypern. Skulle jag välja skulle jag flytta till Cypern. Vi funderar själva lite då och då på bostad på den ön. Vackert, rent, trevligt och en hel del att utforska. Vad mer kan man begära 😉 Lycka till!!

   Gillad av 1 person

   1. Gissar att det finns många skillnader mellan Malta och Cypern som är ganska så markanta. Naturen här är ganska så karg, klimatet är ok men under vintern jan-mars känns det kallt eftersom man inte isolerar husen här, renligheten är ett kapitel för sig, negativ, många bilvägar är under all kritik, trasiga och med stora hål men det var värre när vi flyttade hit år 2000. Sen har vi korruptionen bland makthavarna men jag slutar där för annars blir det lite för långt. Haha…
    Fast givetvis finns det mycket som är positivt också, annars hade vi ju inte valt att stanna så länge som vi gjort. På Cypern har vi bara varit en gång för två år sen och då hade vi inga tankar på att flytta dit. Misstaget vi gjorde var att vi spenderade på tok för många timmar på motovägarna för att ta oss från A till B. Det var först de sista dagarna som vi tog det lugnare och valde de mindre vägarna på landsbyggden och det var först då vi upptäckte den skiftande naturen. förhoppningsvis får vi möjlighet att resa dit igen inom en snar framtid. Maltas flygplats har ju varit helt stängd i flera månader men i juli öppnar de igen.

    Hoppas att ni får möjligheten att förverkliga era tankar med en bostad i Medelhavet. Värme och solens ljus är verkligen något vi människor behöver för att må bra och jag har en känsla av att du inte är riktigt vän med den långa vinter. 😉
    Önskar dig en fin fortsatt fredag och en trevlig helg i sommarSverige 🌞

    Gillad av 1 person

  1. Tack så jättemycket! Bilden är tagen i min trädgård, bakom och nedanför en stor sten. Fotat uppåt och genom en buske, mot solen med mitt vintageobjektiv Pentacon. Tusen tack för fin respons 🙂

   Gilla

 7. Ja du Susanne, den rubriken får nog många klick 🙂
  Tänk att humlor är så stora till sina små vingar och att de ser så mjuka ut. Nog kommer Beppes ord till en, de där om att klappa en humla? Bakgrundsbusken kunde inte vara vackrare, som så ofta blir helheten drömskt poetisk. Du kan verkligen det där, att få till det lilla extra utan att det ser smetigt och påklistrat ut.
  Gillar. Det vet du.

  Gillad av 1 person

  1. 🙂 🙂 Den där busken är en favorit även nu på sensommar och höst. Har nyligen legat med kameran och fotat buken igen. Nu börjar dom små bären att komma och har man tur dyker det upp en och annan myra på vandring 😉
   Tusen och åter Tusen tack för din fantastiskt fina kommentar om mina bilder. Det är just dom här fina orden som peppar mig när det känns lite tungt och när man liksom kört fast. Du är en pärla ❤

   Gillad av 1 person

Tack för att du hälsar på och lämnar ett ord eller 2 :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: