Toner av sommar

Nynnar på sommarvisor och lite annat smått och gott som ljuder från min lista på Spotify. Den listan jag kallar för ”Visa vid vindens ängar och andra visor”. En spellista som rullar lite då och då den här tiden på året. Låter ibland en tår rulla på min kind, minns tillbaka till skolavslutningar och andra högtider, blir rörd och berörd. Det finns inte så mycket annat i musikväg som är så vackert och berörande som många av våra svenska visor och sånger.

Än är det några veckor kvar till min efterlängtade semester men som nattarbetare har jag lyxen att vara ledig var tredje vecka 🙂 🙂 . Så när jag kliver av måndag morgon väntas en veckas ledighet. Och när den nu infaller så här i juni känns det som en liten minisemester trots allt.

Här hemma i trädgården är det så fantastiskt vackert. Blommornas prakt avlöser varandra och gör allt för att få vår uppmärksamhet och grannens ålderdomliga fläder tynger ner med sina grenar in på vår trädgård och fylls av ljuvligt doftande blomklasar. En del av blommorna har legat på vänt sedan i början på veckan, tillsammans med citroner och citronsyra och igår tillsattes socker och saften har nu fått sin givna plats i frysen. Sååå… Nu kan vi få lyxen att känna på sommarens smaker under både höst och vinter.

Vår Djävulsbuske, Diablon, har snart blommat klart och täcks just nu av blomklasar av en mer eternelliknande karaktär 😉 . Vacker oavsett, men när den är alldeles nyblommad är den vansinnigt vacker. Maken och jag passade på att fota dess skönhet en tidig morgon förra veckan.

Dom gula dagliljorna och rhododendronbusken sjunger på sista versen. Krikonträdet, äppelträdet, vallmons gigantiska praktexemplar och kaprifolens små konstverk är sedan en tid tillbaka överblommade men självklart har dom flesta arterna fastnat på linsen.

Med all blomsterprakt får vi, så klart, även många insekter som sommargäster.

En del av dom väldigt viktiga och värdefulla. Andra mindre önskade men kanske har dom någon viktig funktion i vår biologiska mångfald. Vad vet jag??

Men Hörrni… löss är inte roligt. Och i år är det värre än någonsin. Dom är precis överallt. Till och med på björnbärsbusken och på rabarberbladen. Sniglarna är inte heller särskilt önskade men inte mycket tycks fungera. Runt våra nybyggda pallkragar har vi satt kopparband och jag har redan förbrukat 2 stora flaskor med snigelmedel runt andra planteringar. Sniglarna som kommer som oönskade gäster är både dom med huset på ryggen och dom vansinnigt äckliga svarta slemmiga mördarsniglarna.

Sen har vi myror… Eftersom grannen har värsta skrotupplaget bredvid vår tomt har dom fått en hel koloni av myror som har börjat bygga upp en myrstack på gamla brädor som legat där i många år. Dom myrorna nöjer sig inte med deras tomt utan tar ofta en och annan avstickare in till oss och det gillas inte!! Våra nybyggda pallkragar har också fått myror i sig men det är inte dom stora utan mindre små svarta.

Trots oönskade besökare är det så härligt med trädgård och egna planteringar och det håller oss igång. Man riskerar definitivt inte att få varken sittsår eller tristess. Och lillskruttan äter gladeligen upp våra små jordgubbar när hon är på besök.

Just nu, lagom till midsommar, står pionen Karl Rosenfield i full blom.

Och denna söta lilla planta, Heuchera ”Paris” blommar så näpet i den stora planteringen.

Hur går det nu då med våra små hyresgäster??

Jag kan lova er att vi har full koll på den bortre bostaden. Vi vill ju så gärna vara med och heja på när det är dags. Men än är det livat i holken från morgon till kväll och trafiken är tät och intensiv. Familjen Pilfink tycks fortfarande göra sig redo för sin första gemensamma resa.

Några nya hyresgäster till dom lediga bostäderna har vi inte fått, inte ännu… men bihotellet är till hälften bokat vilket är superroligt 🙂 🙂 Och blåmesfamiljen kom idag på visit men dom vill inte låta sig fotograferas. Inte ännu. Kanske snart 🙂 , för blåmesarna brukar oftast vara dom minst skygga och orädda fåglarna här hemma.

Igår fick jag syn på 2 chillande gäster som satt lugnt och tillfreds på dom nedre grenarna i äppelträdet ❤

Kollade med svågern som säger att det ev är ringduvans små ungar. Vi har både hört och noterat att det varit livat i busken under våren (grannens tuja) så att dessa två ljuvliga söta kom på besök känns verkligen superroligt.

Med detta vill jag önska er alla en underbart härlig midsommarhelg. När ni läser det här är ni säkert redan i full gång med firandet eller så är helgen över. Hur som helst hoppas jag att ni alla har det riktigt ljuvligt. För min egen del beger jag mig till jobbet framåt kvällen och tar hand om våra äldre som just nu inte har möjligheten att vara hemma hos nära och kära.

På återseende ❤

11 svar till “Toner av sommar”

 1. Kan bara instämma angående den svenska visskatten – och speciellt alla vackra visor som handlar om årstider, natur och blommor, verkligen vackert och minnesframkallande från olika fina tillfällen i livet. 🙂
  Ljuvliga foton på blommorna i er trädgård … och vilken fantastisk bild på humlan och pionerna!
  Ha en fin fortsättning på helgen!
  Kram!

  Gillad av 1 person

 2. Verkligen ljuvliga sommartoner du bjuder på här! Så vackra bilder. Och, jag är ingen vän av spindlar, har lite spindelfobi, men den lilla gröna ”spindelrumpan” den är ju nästan lite söt 🙂 De flesta småkryp och insekter behövs säkert i naturen. Den enda som jag undrar över vilken funktion den har, det är fästingar….. är de till nytta för några andra, dessa hemska småkryp.
  Önskar dig en fortsatt fin helg!

  Gillad av 1 person

 3. Om jag förstod det rätt så har du en ledig vecka nu och jag kan tro att det blir fler fina foton av allt vackert i trädgård och natur. Rena rama bildkonstverken serverar du här! Djävulsbusken kände jag inte till, konstigt nog, bilden på dess blomning tilltalar mig mycket. Och den saliga humlan med pollenbyxorna bland pionerna – oooh, så vackert! Roligt med de små gästerna i buskarna! Om myror: vattna mera! Det är definitivt lusår i år, de svarta har invaderat världen. Och vinbergssnäckor skulle ma kunna samla ihop och sälja till någon restaurang… överallt finns de i år.

  Gillad av 1 person

 4. Så fint att titta in hos dig och njuta av alla vackra bilder från växterna i i din härliga trädgård. Så mycket somväxer och trivs där.Mne jag kan förstå att du önskar att lössen, myrorna och sniglarna inte skulle trivas så bra till förmån för annat.
  Dina bilder är som att se eller vara på en konstutställning med naturen som tema. Imponerande.
  Den svenska visskatten rör och berör mig också och många vackra minnen av olika slag plockar ja också fram när jag hör dessa visor. Tänk alla egna skolavslutningar, döttrarnas och nu barnbarnens. (Dock inte förra året eller i år. En pandemi kom emellan)
  Tufft med nattjobb och det tar ju några dagar att komma ikapp med sömn och annat. Slitsamt för kroppen är det ju.
  Önskar dig nu en skön arbetsfri vecka och hoppas att ni hade en trevlig midsommar.
  Kram

  Gillad av 1 person

 5. Vackra foton med din kamera! Hoppas du fick en bra midsommar på jobbet, vi hade det galet som vanligt, och nu vet jag inte ens om jag kan fortsätta att jobba med det jag gör, min hörsel blir bara sämre, så ledsamt!
  Ha det fint i denna ljuva sommartid!
  Varm Kram

  Gillad av 1 person

 6. Jag hoppas att jag hör till de önskade gästerna. 😉 I alla fall är jag en glad sådan när jag nu fått mig dessa härligheter till livs.
  Njut ledighet och sommardagar!

  Gillad av 1 person

 7. Då var det bara att sätta sig tillbaka och njuta av ögongodis och tänkvärd text. Men det fick bli till egna sommarlåtar. Förstår att du uppskattar just den veckan. Förhoppningsvis behöver du inte 2-3 dagar för att ta tillbaka förlorad sömn m.m.
  Kram, Bosse

  Gillad av 1 person

 8. Nu har det gått några veckor sen midsommar och i vår trädgård är det snart bara rosorna som blommar. Har inte tagit några bilder alls av de försvunna skapelserna. Så njuter av dina. Insekter finns dock ingen brist på…
  / Deerhunter

  Gillad av 1 person

 9. Tittar in här och undrar om det finns nya inlägg som jag missat, men du verkar ha tagit en sommarpaus. Men vad jag i stället ser när jag tittat runt bland inläggen är att jag verkar ha missat inlägg ganska ofta och det begriper jag inte, jag ser alltid fram emot dina fina foton. Det verkar som om alla inlägg inte dyker upp i mitt flöde i läsaren och det är ju obegripligt. Får försöka hålla bättre koll. Hösten är i startgroparna, hoppas att du och de dina mår bra och att vi ses snart på bloggen!

  Gillad av 1 person

Tack för att du hälsar på och lämnar ett ord eller 2 :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: