Livat bakom kåken

I helgen plockade jag bort den första fästingen som satt sig på armen. Men huvudet… Ja det sitter kvar, så klart… Den var så yttepytteliten så den hade nog precis borrat ner sig. Ska hålla ett extra öga dom närmaste dagarna men direkt efter pincettangreppet dränkte jag armen i sprit 🙂

Jag har haft ett par fästingar på promenad på div kroppsdelar tidigare under våren men då har jag kommit på dom innan dom borrat ner sitt äckliga huvud. I helgen hann jag inte riktigt med. Underarmen var redan rödstrimmig av blod efter att ha brottats med vassa grenar så det var väl då den passade på…

Det är inte bara bakom huset och den pågående utbyggnaden som gör livet på landet, livat och glatt. Inte heller enbart dom härliga skratten och skönsången från snickrande grabbar eller ljuden från sågen och hammaren som ekar i skogen.

Nej, det är så mycket mer. Som jag nämnde i ett tidigare inlägg så placerar vi ut vår åtelkamera på lite olika platser i skogen och nu har jag satt ihop ett par filmer med snuttar från vad kameran fångat på film. Räkna inte med något proffsigt. Jag är total nybörjare och kan inte något alls om film men lyckades sätta ihop något litet iallafall.

Länk till Youtube: Djurlivet i vår lilla skog och Nattliv

Maken och jag har skaffat oss varsitt gömsle och lövklädda kamouflagekläder som vi har testat ett par gånger. Vi märkte ganska snabbt att fåglar och djur blir mer trygga och nyfikna och inte alls lika skygga och rädda när vi bär kläderna eller sitter i gömslet. Ett par dagar förra veckan satte jag mig i skogen ett par timmar och det dröjde inte länge förrän jag fick finaste sällskapet ❤

Och visst syns det att dom är lite nyfikna 😉

Vi har även tagit oss ut i skymningen klädda i kamouflage för att se om vi skulle ha turen att få en skymt av grävlingen. Eftersom vi hittat grävlingstoaletten och sett promenadstråket så placerade vi oss i närheten men på behörigt avstånd utan att störa eller skrämma. Första kvällen satte sig en fågel på makens kamouflageklädda huvud och sket 🙂 🙂 Helt underbart! Och ett bra tecken och bra betyg på att kamouflaget fungerar.

Jag fick en nyfiken grävling som sniffade sig fram och nyfiket gick emot mig. Men det kan jag villigt erkänna, att när den blev för närgången gjorde jag en medveten rörelse med händerna varpå den vände på klacken och småsprang in under granen. För hur gulliga dom än är så vill man inte ha alltför mycket närkontakt. Trots min alldeles för höga puls i det ögonblicket, lyckades jag få den på film. Och den här händelsen kan ni se på Youtube. Det är den sista lilla snutten på filmen om ”Djurlivet i vår lilla skog”.

Att sitta ute så här i timmar är långa stunder av ingenting. En perfekt stund att utföra mindfulness- och andningsövningar, om man nu vill det förstås. Men att bara vara i stunden är ju också en typ av mindfulness. Och skulle det mot förmodan bli lite för långtråkigt, i väntan på att grävlingen eller andra djur ska dyka upp så finns det alltid små nyfikna fåglar att fota 🙂

I takt med att skymningen faller och mörkret lägger sig över skogen byts fåglarnas kvällsarior ut mot andra ljud. Lite mer spöklika om ni frågar mig 😉 Det är då det är dags att bege sig hemåt.

Tack och lov verkar kylan gett mig sig nu, för attans så kallt det blev att sitta ute. Även iklädd vintermössa, långkallingar och vantar så värkte kroppen av kylan. En värmande dusch och en stor kopp med varmt te satte pricken över i’et, efter dessa spännande upplevelser. Detta spetsat med en längtan att få komma ut igen.

Snart så….

Allt gott till er alla som kikar in här!

Det uppskattas mycket ❤

18 svar till “Livat bakom kåken”

  1. Tack snälla Lena, vad glad jag blir. Det är så himla roligt och lika spännande varje gång vi tar hem åtelkameran och grävlingen ❤ Så himmelens söt. Men absolut inte lika önskad av alla andra…

   Gilla

 1. Vilken fyndig rubrik, bara den fick mig att le stort, fast sen läste jag om fästingarna och de är inte något att skratta åt precis.
  Men, dina bilder, så fantastiska!! De svartvita bilderna är väldigt vackra. Har själv aldrig lyckats med foton utan färger men de du visar här förmedlar en viss stämning. Mycket snyggt!

  Gillad av 1 person

  1. Tusen tack Anita 🙂 Nej du, fästingarna är ett riktigt otyg. Jag har fortfarande problem med stället den satt på, på min arm. Ska nog kolla upp det i dagarna om det inte blir bättre. Håller med dig om svartvita bilder. Ibland känns det helt hopplöst men just bilder där mörkret tagit över, när solen gått ned… Dom upplever jag ger mer känsla. Tusen tusen tack för fina ord 🙂

   Gillad av 1 person

 2. Mycket fina bilder! Och jag håller med om fästingj-vlarna. Hatar dessa småkryp! Efter att ha jobbat på neurologen så har jag sett alltför mycket skit de kan ställa till med. Men jag försöker att låta bli att tänka på det när jag är ute i skog och mark och bara njuta med kameran.

  Gillad av 1 person

  1. Tack snälla Carina!
   Jag har fortfarande problem på armen där fästingen satt. Får nog lov att kolla upp det om det inte blir bättre nu i veckan. Har precis fyllt på med den 5:e dosen TBE-vaccin och det känns skönt iallafall.

   Gillad av 1 person

 3. Åh så härliga bilder på fåglarna! Jättefina verkligen! Även dom i svartvitt. Så fina filmer också med djurlivet runt er. Måste vara spännande när man ska kolla igenom kameran sen och se vad som kommit med. Jag tyckte mig se ett vildsvin också, gott om djur hos er.
  Fästingar däremot, de kan vi vara utan. Maken och jag har i alla fall tagit 3 sprutor mot TBE hittills, så vi är bra skyddade nu enligt sköterskan. Borrelia kan man ju få ändå, men det går ju att bota med antibiotika. Det gäller att hålla koll bara när man fått en fästing på sig.
  Allt gott till dig också!

  Gillad av 1 person

  1. Tack snälla Ulla! Ja, det är verkligen lika spännande varje gång vi tar hem åtelkameran 🙂 Snart åker den ut igen.
   Jodå, även vildsvinen har hittat hit till byn men jag misstänker att dom minskat i antal nu… Vill ju inte ha in dom i trädgården precis. Ej heller möta dom under en skogspromenad… Men förminskningen i antal sköter andra vilket känns bra.
   Den där eländiga fästingen är ett riktigt otyg. Jag har fortfarande besvär från stället den satt på, på min arm så jag kanske får be någon titta på det snart men skönt är det att ha tagit TBE-vaccin. Vi har precis fyllt på med den 5:e dosen 🙂

   Gillad av 1 person

 4. Vilka härliga filmer – tänk så mycket som sker utan att folk vet om det 🙂 Tack också för söta rödhakebilder, vilken fin fågel det är!
  Hoppas att du inte fått några men av fästingen.

  Gillad av 1 person

  1. Tack snälla Anni och kul att du kikade på filmerna. Snart åker kameran ut igen och sen är det alltid lika spännande att hämta hem den. Visst är den bedårande den lilla rödhaken ❤ En riktig favoritfågel.
   Den där fästingen ja… Jag har fortfarande rodnad och svullnad kring bettet så jag ska nog be någon titta på det nu i veckan, om det inte blir bättre vill säga… Sjukvårdspersonal du vet… ”Det går över 🙂 🙂 🙂 ” Eller så är man bara dum, ha ha ha.

   Gilla

 5. Ni är verkligen hängivna, med åtelkamera och gömslen och lyckas också med era försök att fånga det ni verkligen vill ha på bild. Tittade än en gång på filmerna och det är så spännande att se djuren strosa omkring, vissa av dem nyfikna på kameran. Och den fina grävlingen, lycka! Bilderna i inlägget också så underbara, faller stort för blåsippsbilden.

  Gilla

Tack för att du hälsar på och lämnar ett ord eller 2 :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: