Resan tog sin början söderut…

Runt 18-tiden, den 17 maj, lämnade vi Longyearbyen för att börja resan söderut, mot Hornsund (fakta;läs).

Kläder och andra tillhörigheter fick sin plats i den fina hytten och säkerhetsgenomgången ombord var avklarad. Alla tilldelades en overall att ha på sig under turerna med Zodiacbåtarna (obligatoriskt).

Ni tjejer som använt strumpbyxor vet hur det känns när grenen alltid halkar ner i knävecket… Precis där satt grenen på min overall och lägg då på typ 10-15 kilo + flytväst…

Kände man sig inte smidig innan resan ( tur jag bantade ett par kilo före avresa 🙂 🙂 ) så var smidighet den sista känslan man hade när man klädde på sig denna overall. Nu har den ju så klart en superviktig funktion och är en självklarhet att bära utifall man skulle hamna i plurret. Men bara att ta på den var som ett träningspass 🙂

Det blev inte många timmars sömn första natten på båten, men vad gör väl det?!

Inget alls faktiskt.

Att det råder midnattssol på Svalbard i maj gjorde att man liksom tappade bort sig tidsmässigt och tillsammans med den totala avsaknaden från det sociala och omvärlden så blev det som att leva i en egen bubbla. En bubbla man delade med ett superhärligt sällskap 🙂

Och platsen för denna bubbla var ju som en dröm, en fantasivärld som faktiskt inte är någon fantasi utan en storslagen verklighet. Och vet ni… Ärligt talat, så var det här en av dom skönaste känslorna jag haft på länge 😉 Låååångt bort från allt och absolut ingen koll alls på allt elände i världen.

Strax efter klockan 06 stod solen redan högt på den klarblå himlen och vi tog oss ut på däck för att fota ett landskap jag aldrig tidigare skådat.

Utöver sällskapet ombord hade vi några andra som slog följe under resans gång…

Fåglarna 🙂

Det blev många nya arter att lära känna på resan.

Snösparv, Ejder, Praktejder, Stormfågel, Lunnefågel m.m. m.m… En del fastnade på bild, en del inte. Vissa namn på fågelmöten har jag kvar i minnet, en del inte. Tala gärna om vad jag fotat om du sitter inne på artnamn 🙂 Det uppskattas!

En fågel som jag misstänker är högst ovanlig är denna något färglösa och bleka pippi, som guppade runt i det kalla vattnet… 😉 🙂 Kanske är den endemisk för ishaven 😉

Efter frukosten blev det dags för vår premiärtur i gummibåtarna. Lite pirrigt var det nog allt.

Iklädda superoverallerna klev vi ombord och på det spegelblanka vattnet tog vi oss fram, spända av förväntan. Känslan just där och då, går inte att helt beskriva med ord. Jag kan visa en massa bilder men storheten, det enorma, det så annorlunda och det galet vackra…

Det måste nog ändå upplevas på plats.

Teamet (Erik och Tony) som var på plats för att jobba åkte oftast i egen båt för att underlätta deras arbete. Vår guide Audun och expeditionsledare Jens körde oss andra.

Redan under premiärturen fick några av oss vara med om en första landstigning. Det kändes riktigt coolt att stå där på isen i det storslagna landskapet. Och ni vet vad jag skrev om att känna sig smidig… Hahaha… Det kan inte ha varit någon vacker syn när man försökte ta sig i och ur. Tur det fanns starka män med på resan 😉

Många gånger under resans gång såg vi spår både på isflaken och på bergsluttningarna. Spår från Svalbards vilda och fascinerande djurliv.

Det blev inte mindre än två utflykter med Zodiacbåtarna denna första dag och dessutom i det bästa tänkbara vädret med kornblå himmel, strålande sol och nästan ingen vind alls.

Vi besökte naturens eget konstmuseum med isskulpturer, en stor glaciär och två supervackra sälar varav den ena hade sällskap av sin lilla kut. Arten vi fick möta går under namnet Storsäl/Bearded Seal (fakta;läs)

Med glaciären i bakgrunden antar bilder en vacker isblå färgton som man kan se på bilden ovan, med den vackra storsälen som lugnt ligger på isflaket med sin lilla kut bredvid. Lite längre ut och senare denna eftermiddag fick vi äran att möta den andra storsälen för dagen.

Medan vi var ute på äventyr stod kocken Magnus och förberedde maten på M/S Freya. Mat som gick helt i min smak, som inte gillar en massa konstigheter 😉

Det var verkligen lyx att komma tillbaka och sätta sig vid dukat bord, äta en massa gott och prata om dagens upplevelser. Äta ja…

Frukost kl. 08-09

Fika kl. 10

Lunch kl. 13

Fika kl. 15

Middag kl. 19.

Utöver det hade vi släpat med ett eget lager med diverse ätbart… Vi hade ju ingen aning om hur det skulle vara 🙂

Kan säga att mycket följde med hem igen. Och tur var väl det för magen stod konstant i fyra hörn ändå 🙂 🙂

Natten tillbringades vid packisens kant i en av fjordarna vid Hornsund. Och som repris på morgonens fotostund på däck så blev det en nattlig fotostund för maken och mig och ett nästan spökligt landskap som gav en föraning om ett ändrat väderläge…

Även denna natt blev sen för man kan ju inte bara gå och lägga sig så där utan att ha tittat igenom dagens bildskörd. Och under hela resan låg man på spänn, halvt färdigklädd utifall det kom en knackning på dörren, att en isbjörn var på antågande…

Så… vad kommande dagar hade att erbjuda ska jag berätta mer om nästa gång.

Tills dess önskar jag Er Alla allt gott ❤

Och på återseende, fortare än du anar 😉

❤ ❤ ❤

PS, bilden på kartan är lånad från Google

10 kommentarer på “Resan tog sin början söderut…

Add yours

 1. Men jag saknar ju ord. Så otroligt liten och obetydlig man måste känna sig i denna makalösa värld. Så fånigt fjantiga problemen hemma blir. Hur kan man annat än vilja göra allt, allt för att planeten ska överleva?
  Jag förstår att du inte kan fånga din upplevelse fullt ut i dina bilder, men nog sjutton får jag en liten aning som är svindlande stor i sig.

  Och så midnattssolsbilderna och de annalkande svarta molnen …

  Gillad av 1 person

  1. Tack snälla Anni! Så härligt om jag med mina ord och bilder kan få en liten känsla av min upplevelse. Liten på jorden – är precis rätt beskrivning av hur man kände sig i detta enorma landskap. Stundtals inte helt hanterbart. En märklig och otroligt fascinerande känsla jag absolut vill uppleva igen. Ja, förutom stormen då…
   Allt gott!! ❤

   Gillad av 1 person

  1. Tack snälla Eva!!! Så himla roligt att du följer med på min resa 🙂 Alltid lika roligt och det uppskattas mycket ❤ Hoppas du har en fantastisk semester.

   Gilla

 2. Asså vilka bilder och berättelser måste ha varit en toppen resa 😎 men det var en jäkla ätande på den resa 😳 ❤️

  Gillad av 1 person

  1. Tack snälla för dom fina orden ❤ Ja du… Man var konstant mätt 🙂 🙂 Ingen bantningsresa precis. Men jäklar vilken upplevelse!! Allt gott ❤

   Gilla

 3. Det måste ju varit en upplevelse att få se och vistas i detta fantastiskt vackra landskap. Så vackert och mäktigt! Jag har ju bara sett bilder och filmer på TV men förstår ju att det är något helt annat att få uppleva det i verkligheten. Fantastiskt fint!

  Gillad av 1 person

  1. Så kul att du vill ta del av min resa 🙂 Det är verkligen något helt annorlunda mot vad man tidigare fått uppleva. Vårt sällskap på resan pratade om polarbacillen… Jag tror banne mig att den smittat även mig 🙂 Dvs, man vill tillbaka 😉
   Tack för fina ord ❤

   Gilla

 4. Så makalöst vackert alltihop. Förstår att det verkligen var en bubbla denna upplevelse, som i en annan värld, en saga i en avlägsen isvärld. Kan tro att dräkten var något för sig, haha. Svindlande vackra bilder.

  Gillad av 1 person

  1. Tusen tusen tack!!! SÅ roligt att du vill ta del av min resa 🙂 Det uppskattas supermycket.
   Det var verkligen något alldeles speciellt. En plats man vill tillbaka till igen. Och alla möten ❤ Wow!!

   Gilla

Tack för att du hälsar på och lämnar ett ord eller 2 :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: